EU's ratificering af klimaaftalen er en kæmpe eksportmulighed, mener Dansk Energi og Dansk Industri.

Bruxelles. EU's ratificering - endelige godkendelse - af klimaaftalen fra COP21 i Paris efterlader en kæmpe efterspørgsel efter grøn energi.

Og den energi skal de danske selskaber helst levere, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

- Nu bliver COP21 til noget, og når landene begynder at implementere handlingsplanen, så bliver der et kæmpe marked at gribe fat i for de danske virksomheder, siger han.

Men de danske energiselskaber er ikke de eneste, som har øjnet et grønt eksporteventyr lige om hjørnet. Derfor gælder det nu om at være helt med i front, siger han.

- Det her en lækkerbisken for rigtig mange andre lande, så vi skal kridte skoene for at være med i løbet. Der er andre, der satser rigtig meget på at være med i det her arbejde og få en stor luns, siger han og fortsætter:

- Derfor skal vi fortsætte med at være helt i front og udvikle vores teknologier.

Også hos Dansk Industri vækker ratificeringen glæde og store forventninger om øget eksport for de danske virksomheder.

- Med Paris-aftalen bliver landene forpligtet til at gøre en fælles klimaindsats. Det vil med garanti sætte skub i den internationale efterspørgsel efter energi- og klimaløsninger, siger Troels Ranis, der er energi- og klimapolitisk chef i Dansk Industri.

- Det er en god nyhed for dansk erhvervsliv, fordi vi har en styrkeposition på det her område.

Nyheden om EU's ratificering af klimaaftalen fik Anders Stouge til at ånde lettet op, da de nye medlemslande, anført af Polen, ofte sætter sig på tværs i klimaforhandlingerne.

- I deres verden vil de gerne bevare muligheden for at bruge kul til deres energiproduktion, og det er den interesse, de har forsøgt at forsvare i den her sammenhæng, siger han.

Han krydser fingre for, at Polen fortsætter med at samarbejde.

- Vi må håbe, at de særinteresser ikke kommer til at kæmpe mod implementeringen, på trods af at man har sagt ja til at ratificere, siger han.

/ritzau/