Verdensberømt togrøver er død

Han var på flugt fra politiet i 36 år og boede blandt andet i Australien og Brasilien. Tirsdag døde togrøveren Ronald Biggs i en alder af 84 år.

Ronald »Ronnie« Biggs, som var med til at begå et spektakulært togrøveri i 1963 i England, er død. Dermed er historien om en af de vel nok mest kendte og nærmest legendariske kriminelle i Storbritannien afsluttet.

Biggs, som i de seneste år kæmpede med følgevirkningerne fra flere blodpropper, blev 84 år, og havde senest vist sig offentligt ved begravelsen af sin medsammensvorne Bruce Reynolds, som i sin tid udtænkte togrøveriet. Reynolds blev begravet i marts i år.

Biggs og Reynolds var en del af en større bande, der i 1963 tvang posttoget mellem Glasgow og London til at stoppe midt på en mark Buckinghamshire. Røverbanden slog togføreren Jack Mills med en jernstang og stak af med 2,6 millioner britiske pund, hvilket svarer til 353 millioner nutidskroner.

Udbyttet var rekordstort og togrøveriet blev hurtigt verdensberømt, og senere kom især Biggs’ navn i verdenspressen på grund af hans flugt.

Ronald Biggs og de øvrige medlemmer af røverbanden blev godt nok fanget og idømt lange fængselsstraffe for røveriet, men Biggs afsonede blot 15 måneder af sin fængselsstraf på 30 år, inden han flygtede i 1965.

I 36 år undgik han de britiske myndigheder og boede først i Australien med sin kone og to børn, og senere i Brasilien, indtil han i 2001 frivilligt vendte hjem til Storbritannien, hvor han endnu engang blev fængslet for sin forbrydelse.

I Brasilien levede Ronald Biggs et usædvanligt liv og blev blandt andet kidnappet i 1981 af britiske ekssoldater, som ville udlevere ham til hjemlandet. Kidnappernes båd fik motorproblemer, og både Biggs og kidnapperne blev efterfølgende bragt til Barbados, hvor man i stil med Brasilien undlod at udlevere ham til Storbritannien. Han kunne dermed vende tilbage til Brasilien efter kidnapningsforsøget.

I 2009 fik Biggs lov til at forlade sin fængselscelle i Norwich af helbredsmæssige årsager og udgav i 2011 biografien »Odd Man Out: The Last Straw«. Han har tidligere udtalt, at han mente, at offentligheden anså ham som en »elskelig rod«.

I 1988 blev en af togrøvernes skæbne filmatiseret i filmen »Buster« om Biggs’ medsammensvorne, Buster Edwards, som blev spillet af sangeren Phil Collins.