Særligt i lande i Asien og Mellemøsten er efterspørgslen på våben stor, viser en ny svensk undersøgelse.

Stockholm. Verdens våbenhandel er i løbet af de seneste fem år steget til det højeste niveau siden den kolde krig.

Handlen er især drevet af en stor efterspørgsel fra Mellemøsten og Asien.

Det viser en undersøgelse fra det svenske institut Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) mandag.

Mellem 2012 og 2016 stod lande i Asien og Oceanien for 43 procent af den globale våbenimport.

Det er en stigning på 7,7 procent i forhold til den foregående periode fra 2007 til 2011.

- Handlen med tunge våben nåede i perioden 2012-2016 sit højeste niveau for en femårsperiode siden slutningen af den kolde krig, oplyser instituttet i en erklæring.

Andelen af våbenimport til lande i Mellemøsten og Golfstaterne er fra perioden 2007-2011 til perioden 2012-2016 gået fra 17 til 29 procent.

Imens ligger andelen af import til Europa i den seneste periode på 11 procent, i USA 8,6 procent og Afrika 8,1 procent.

- Over de seneste fem år har de fleste lande i Mellemøsten vendt sig primært mod USA og Europa i deres accelererende stræben efter avancerede militære kapaciteter, udtaler seniorforsker ved Sipri Pieter Wezeman.

- Trods lave oliepriser er lande i Mellemøsten fortsat med at bestille flere våben i 2016. Disse lande opfatter våbnene som afgørende redskaber for at kunne håndtere konflikter og regionale spændinger, tilføjer han.

Indien topper listen over de største våbenimportører. Herefter følger Saudi-Arabien.

På listen over de største eksportører ligger USA i top med 33 procent af markedsandelen. Hernæst kommer Rusland på en andenplads, Kina på en tredjeplads og dernæst Frankrig efterfulgt af Tyskland.

Disse fem lande tegner sig for knap 75 procent af den globale eksport af tunge våben.

Frankrigs vækst i landets våbeneksport er ifølge Sipri et resultat af flere store kontrakter med Egypten, som har erhvervet Mistral-krigsskibe og Rafale-kampfly.

Direktør for våbenprogrammet på det svenske institut Aude Fleurant fortæller, at "konkurrencen er hård blandt de europæiske producenter" med Frankrig, Tyskland og Storbritannien i spidsen.

USA og Frankrig er de vigtigste leverandører af våben til Mellemøsten, mens Rusland og Kina er de største eksportører af våben til Asien.

/ritzau/AFP