Hele landet var på den anden ende, da Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet sidste år. Med god grund. Det er nemlig et af verdens allermest eftertragtede job, den 39-årige københavner efter benhård træning og endnu hårdere konkurrence har gjort sig fortjent til.

For det er populært som aldrig før at blive astronaut, og nåleøjet, man skal igennem, er nærmest ikke til at få øje på.

Mere end 18.300 håbefulde amerikanere har i år ansøgt om at blive optaget på NASA's astronaut-uddannelse. Det oplyser det amerikanske rumagentur på deres hjemmeside.

Det er lysår foran den hidtidige rekord fra 1978, som lød på 8.000 ansøgere. I forhold til 2012, hvor der senest blevoptaget et kuld nye astronauter, er ansøgerfeltet mere end tredoblet.

»Det er på ingen måde overraskende for mig, at så mange amerikanere fra en masse forskellige baggrunde ønsker at bidrage personligt til vores målsætning om at nå til Mars,« siger NASA's chef Charlie Bolden, som selv er tidligere astronaut.

Langt størstedelen af ansøgerne ender dog med at blive skuffede. NASA oplyser, at kun et sted mellem otte og 14 vil blive optaget på uddannelsen.

Først i løbet af sommeren 2017 vil NASA løfte sløret for, hvem de få heldige - og ikke mindst dygtige - udvalgte er. Ind til da vil rumfartsagenturet gennemgå samtlige ansøgninger og nøje vurdere hver enkelts kvalifikationer. De bedste kandidater bliver indkaldt til en samtale på NASA's Johnson Rumcenter i Houston.

Læs også: Astronaut-Andreas klar til nye eventyr: Nu vil han til Månen eller Mars

Læs også: Astronaut-Andreas efter mødet med Dronningen: En kæmpe ære

Rumagenturet indrømmer, at det bliver noget af en opgave at sortere i så stort et ansøgerfelt.

»Men det er opmuntrende at vide, hvor mange mennesker der bemærker, hvilken enestående mulighed det er, at blive en del af NASA's spændende missioner. Jeg glæder mig til at møde de mænd og kvinder, som er talentfulde nok til at nå igennem nåleøjet i det som altid imponerende ansøgerfelt,« siger Brian Kelly, der er director of flight operations på Johnson Rumcenter i Houston.

Selv hvis man når så langt, er en karriere som astronaut langt fra givet. I første omgang skal de få udvalgte gennemgå et indledende træningsforløb på to år, hvor den endelige udskilning finder sted. Under forløbet skal kandidaterne lære en lang række nødvendige færdigheder som bl.a. rumfærgernes avancerede systemer, at gå i rummet, samarbejde og russisk.

Dem der kommer igennem dette sidste nåleøje kan med rette klappe sig selv på skuldrene og ranke ryggen. De er blevet astronauter - præcis som danske Andreas Mogensen.

Vi ønsker alle kandidaterne held og lykke med at nå så langt.