Nervekrigen omkring den koreanske halvø fortsætter. I Nordkorea bruger Kim Jong-un sit millitære isenkram til at fastholde magten over sine egne og pønser angiveligt på affyrring af en lang række missiler. Det har fået præsident Trump til at sende en atomubåd af sted, og nu begynder amerikanerne også at opstille et missilforsvarssystem i Sydkorea.

I denne uge fejrer det koreanske millitær sit 85 års jubilæum. Den anledning vil diktator Kim Jong-un angiveligt bruge til at affyre en række langtrækkende missiler fra den nordkoreanske havneby Wonsan.

Nogenlunde samtidig sender den nye amerikanske præsident missil-ubåden 'USS Michigan' af sted mod den koreanske halvø.

Officielt hedder det sig, at der er tale om 'et rutinemæssigt besøg', som skal 'understrege alliancen mellem den amerikanske og sydkoreanske hær', men flere hæfter sig ved, at episoden falder sammen med årsdagen for grundlæggelsen af den nordkoreanske hær - 'Korean People's Army', og at USA på den måde sender et kraftigt signal til Nordkorea.

Det skriver CNN.

No9rdkorea

Noget tyder på, at præsident Trump for alvor har skruet bissen på over for nordkoreanerne. For nogle uger siden udtalte han sig blandt andet om sine tanker for området.

»Vi sender en armada (stor flåde af bevæbnede krigsskibe, red.). Meget stærk. Vi har ubåde. Meget stærke. Langt stærkere end vores hangarskibe,« sagde Trump.

Allerede i begyndelsen af april sendte amerikanerne flere krigsskibe ud i Stillehavet, og onsdag forlyder det, at amerikanske soldater er begyndt at installere missilforsvarssystemet Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) i Sydkorea. USA begyndte at sende Thaad-systemet til Sydkorea i marts lige efter, at Nordkorea havde lanceret fire ballistiske missiler i Det Japanske Hav. USA og Sydkorea vedtog sidste år at installere systemet, som USA mener er 'udelukkende defensivt'.

Missilforsvaret skal ifølge USA sikre Sydkorea mod angreb fra fjenden Nordkorea.

Inde i det hermetisk lukkede land hersker en enerådig Kim Jong-Un, og han vil ifølge flere medier bruge militærets 85 års jubilæum til at affyre en stor mængde langtrækkende missiler. Efterretninger tyder på, at den nordkoreanske diktator har opstillet missilerne ved Wonsan i det sydøstlige Nordkorea.

Kim Jong-Un ser den den amerikanske aktivitet som 'en handling af aggression, som ikke kan tolereres' og benytter lejligheden til at tale om styrkelse af sit atomprogram. Han har også udpeget den australske by Darwin som mål for et atomangreb og truet med at bombe et amerikansk hangarskib.

Nordkorea rasler med sablen. Diktator Kim Jong-un advarer Australien om atomangreb, truer med at bombe et amerikansk hangarskib, og pønser på at fyre en række missiler af for at fejre militærets 85 års fødselsdag. (Arkivfoto)
Nordkorea rasler med sablen. Diktator Kim Jong-un advarer Australien om atomangreb, truer med at bombe et amerikansk hangarskib, og pønser på at fyre en række missiler af for at fejre militærets 85 års fødselsdag. (Arkivfoto) Foto: Z.A. LANDERS
Vis mere

Den amerikanske ambassadør i FN, Nikki Haley, maner dog til besindighed og understreger, at de nordkoreanske træk skal ses som et udtryk for, at landets leder er presset og forsøger at fastholde sin magt over sine egne.

»Kim Jong-un er begyndt at spille med musklerne, fordi han mærker presset,« sagde Nikki Haley til USA’s Today mandag.

»Husk på, at han bare forsøger at overbevise sit eget folk. Når han gør disse ting, gør han dem ikke nødvendigvis mod os alle, men mere for at bevise over for sine egne, at han kan håndtere det her,« tilføjede hun.

FN-ambassadør Nikki Haley mener, at Jong-un er både presset og paranoid.

»Han begynder at mærke presset. Han begynder at opføre sig paranoidt, og presset begynder at komme fra alle dele af det internationale samfund. Vi skal bevare presset på ham,« sagde hun.

»USA ønsker ikke en krig, så lad være med at give os en grund til at starte en,« understregede Haley med slet skjult adresse til den nordkoreanske diktator.

»Vi gør ikke noget, medmindre han giver os grund til at gøre noget. Vores mål er ikke at begynde et slagsmål.«