Et terrorangreb i slutspurten, et tæt opløb mellem kandidaterne og en kontroversiel nationalist som en af favoritterne.

Dagens præsidentvalg i Frankrig har alle ingredienser til at blive en gyser, der får ikke bare de 67 millioner franskmænd, men også resten af verden til at vente spændt på udfaldet. Hvis højrefløjspolitikeren Marine Le Pen ender med at vinde magten, kan det rokke endnu mere ved EU's stabilitet end Brexit, påvirke verdensøkonomien og også få mærkbar politisk betydning uden for Frankrigs grænser.

Præsidentvalgets internationale aspekt blev understreget i går, da den amerikanske præsident Donald Trump helt usædvanligt blandede sig i den franske valgkamp. Ganske vist udtalte han sig ikke direkte om sin foretrukne kandidat, men over for nyhedsbureauet AP vurderede han, at terrordrabet forleden på en politimand i Paris vil styrke højrenationalisten Marine Le Pen, som han også omtalte på en facon, som amerikanske præsidenter normalt ikke gør om en udenlandsk præsidentkandidat:

»Hun er den stærkeste, når det handler om grænser, og hun er den stærkeste, når det handler om det, der sker i Frankrig … Den, der er mest hårdfør, når det handler om radikal islamisk terror, og den, der er mest hårdfør, når det handler om grænser, vil klare sig godt ved valget,« lød den opsigtsvækkende tilkendegivelse fra Donald Trump.

Da nyhedsbureauet AP påpegede det usædvanlige i præsidentens udtalelser, svarede Trump journalisten:

» Alle kommer med forudsigelser omkring, hvem der vinder. Jeg er ikke anderledes end dig.«

Samtidig er det kommet frem, at også den Trumps forgænger i embedet som amerikansk præsident, Barack Obama, interesserer sig personligt for det franske præsidentvalg. Han talte forleden i telefon med den social-liberale præsidentkandidat Emmanuel Macron, som han i samtalen ønskede held og lykke.

Sådan vælges Frankrigs nye præsident:

Det franske præsidentvalg kan i princippet være afgjort i aften, hvis en af de 11 kandidater overraskende skulle vise sig at få flere end 50 pct. af stemmerne. Ellers skal vælgerne igen til stemmeurnerne 7. maj i en anden og afgørende valgrunde mellem de to kandidater, som ender med at få flest stemmer i dag. Den nyvalgte præsident vil skulle lede Frankrig for de næste fem år.

Af de 11 kandidater, som kæmper om at gå videre til anden og afgørende valgrunde 7. maj, ligger fire stort set lige.

Flere af dem, heriblandt Front National-forkvinde Marine Le Pen, har planer om at ændre grundlæggende på Frankrigs forhold til EU.

Og netop landets forhold til EU er blandt grundene til, hvorfor valget også er spændende set med danske briller, forklarer Kirsten Malling Biering, der er Danmarks ambassadør i Frankrig.

- For os danskere betyder det europæiske samarbejde i EU meget. Og Frankrig har en meget stor rolle at spille i den forbindelse.

- Det vil være en spiller, som har en afgørende indflydelse på, hvorledes det europæiske samarbejde ser ud over tid. Derfor er det også vigtigt for os, siger Kirsten Malling Biering.

50.000 betjente og 7000 soldater er sendt på gaden til at bevogte 67.000 valgsteder landet over.