Selv om Israel synes villig til at forlænge våbenhvilen fire timer, er det ikke nogen langtidsholdbar våbenhvile, siger mellemøstkorrespondent.

GAZA: Palæstinenserne brugte våbenhvilen lørdag på at sunde sig og grave lig ud under boliger og bygninger, der er blevet bombet, og på at få folk på hospitalet.

En talsmand for sundhedsministeriet i Gaza siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at redningsarbejdere samlede flere end 100 lig op fra ruinerne af bombede bygninger. Det bragte det samlede palæstinensiske dødstal op over 1.000.

Den 12 timer lange våbenhvile mellem Hamas og Israel blev overholdt af begge parter. Lørdag sidst på eftermiddagen forlød det ifølge en israelsk regeringskilde, at Israel var indstillet på at forlænge våbenhvilen fire timer frem til klokken 23 dansk tid.

Israel gik med til den midlertidige våbenhvile lørdag på betingelse af, at man kunne fortsætte arbejdet med at lede efter palæstinensiske tunneller, der udgår fra Gaza og ind i Israel.

Midt på eftermiddagen opfordrede syv landes udenrigsministre til en forlængelse af våbenhvilen mellem Israel og Hamas i Gazastriben. Opfordringen kom fra udenrigsministrene fra Frankrig, Storbritannien, Italien, Tyskland, Qatar, Tyrkiet og USA samt en EU-embedsmand.

»Vi opfordrer alle sammen de to involverede parter til at forlænge den militære våbenhvile, der er i gang,« sagde Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, på et pressemøde i Paris.

Sidst på eftermiddagen meldte israelerne ud, at man ikke var afvisende for at følge opfordringen og forlænge våbenhvilen.

»Hvad angår Israel er der ingen grund til at forhindre Gazas befolkning fra at hente forsyninger, så længe militæret kan fortsætte dets arbejde mod tunellerne. Vores krig er ikke imod befolkningen,« sagde en unavngiven israelsk regeringskilde ifølge Reuters.

Uanset om våbenhvilen ser ud til at blive forlænget nogle timer, er der intet, der tyder på, at konflikten mellem Hamas og Israel lakker mod enden.

Ifølge mellemøstkorrespondent Allan Sørensen har højtstående israelske militære kilder bedt de israelske soldater om at forberede sig på en langvarig konflikt, så han mener ikke, at Israel er på vej mod en længerevarende våbenhvile med Hamas i Gaza.

»De vil gerne operere indtil det punkt, hvor de kan stille sig tilfreds, og hvor alle tunnelerne er afsløret, og Hamas er banket tilbage og ikke råder over de samme våbenlagre. Og der er de ikke endnu. Derfor har Israel brug for en uge eller to mere for at kunne kalde det her en sejr,« siger han.

Allan Sørensen forventer ikke, at våbenhvilen i Gaza vil smitte af og dæmpe uroen på Vestbredden og i Jerusalem.

»Om aftenen er der demonstrationer i gaderne. Forskellen fra tidligere er, at den politiske ledelse nu bakker op om det, og det er helt afgørende. Ved de to tidligere intifadaer i 1987 og 2000 har der været folkelig frustration, der først rigtig begynder at koge, når den politiske ledelse bakker op,« siger Allan Sørensen.

»Det handler ikke længere kun om den israelske offensiv i Gaza. Nu handler det om hele den israelske besættelse«.