Den amerikanske valgkamp, som venter i 2016, er allerede godt i gang. Den forgangne uge spidsede danskerne dog ører lidt mere end normalt, da en debat mellem de demokratiske præsidentkandidater Hillary Clinton og Bernie Sanders fokuserede på Danmark. Lille, bitte Danmark i den kæmpe store amerikanske valgkamp.

Bernie Sanders er senator i Vermont, og han lægger ikke skjul på, at han har et godt øje til vores model i det kolde nord. Han ser den danske, demokratiske model som noget, han gerne ville have til USA. Og Hillary Clinton var heller ikke bleg for at tilføje et 'I love Denmark' i debatten, selvom hun er noget skeptisk over for en fordansket udgave af USA.

Mediet Vox har samlet ti spørgsmål om det land, som senator Bernie Sanders er så pjattet med:

  1. Hvad er 'en Danmark'? Er det et land fyldt med hollændere (Dutch people, red.)? Det kommer næppe som en overraskelse for det fleste danskere, at der er folk i det store udland, der er i tvivl om, hvad vores lille land er, og hvor det ligger henne.
  2. Hvorfor kan liberale amerikanere så godt lide at tale om Danmark? Ja, Norge er rigere end os, men så kommer vi ind på andenpladsen. Og så er det velkendt, at vi er en af verdens lykkeligste nationer. Som eksempel nævnes der barsel til fuld løn, gratis uddannelse og gratis sundhedsvæsen.
  3. Hvordan blev Danmark så fantastisk? Et svar, som nok vil forfærde de fleste, der læser med: Den høje skat. På hele 49 pct. sammenlignet med Tysklands 37 pct. og USAs 25 pct. Ej at forglemme momsen og afgifter på biler.
  4. Wow! Hvordan vil Danmark overleve det skattehelvede? Danskerne er åbenbart villige til at betale i dyre domme for restaurantbesøg, taxature og sodavand, hvis man sammenligner med amerikanske standarder. Selv en iPhone er langt dyrere i Danmark end i Guds eget land. Og øl. Men ifølge Vox kan vi så igen glæde os over vores gratis goder i samfundet - som altså ikke har forhindret os i at være lykkelige, selvom vi betaler en høj skat.
  5. Skandinavien har en masse god musik, ikke? Hvad med dansk musik? Vi må finde os i, at vi bliver sammenlignet med Sverige, som er en eksport-succes, når det kommer til musik. Men vi har haft Aqua, og det amerikanske medie kender også The Raveonettes.
  6. Har Bernie Sanders ret? Skal vi (USA, red.) være ligesom Danmark? Vi har ikke verdens bedste vejr, men vi kan alligevel prale af, at den tredjedel af danskere, der tjener mindst, faktisk har flere penge til rådighed end den samme gruppe i USA.
  7. Er Danmark ikke åndssvagt lille? 5,6 mio. mennesker sammenlignet med 319 mio. Hvad kan vi stille op? Ja, der er en risiko for, at kloge danske hoveder flygter til lavere skatteniveauer i andre lande, og Danmark er nødt til at gøre mere for at holde på store virksomheder. Men samtidig er vi så små, at vi både betaler skat og får den 'tilbage' igen i form af velfærdsydelser lokalt.
  8. Er Danmark ikke et vildt homogent land? Nej, egentlig ikke så meget, som amerikanerne tror, konkluderer Vox. Men vi har tilsyneladende mindre diversitet end Sverige, som huser mange fra det østlige Europa og Irak.
  9. Hvorfor bliver venstreorienterede partier ved med at vinde danske valg? Det passer jo heller ikke helt. Den nordiske velfærdsstat, den universelle, sociale velfærd, er dog kommet for at blive. Uanset om blå eller røde vinder valget.
  10. Hvad misforstår liberale amerikanere om Danmark? Der er mange ting, men vi går f.eks. meget op i at levere service, der kan betale sig økonomisk. Metrosystemet kører af sig selv uden en chauffør, der er kun én lokofører i S-togene, busselskaberne er privatejede og vi bygger langt billigere broer.

Vi er altså ikke helt dumme i heroppe i det kolde nord, hvis man spørger visse amerikanere. Læs hele artiklen på Vox Medias hjemmeside her.