En aftale, der skal løsne op for spændingerne mellem prorussere og ukrainere, blev torsdag aften landet på et firepartsmøde i Genève. Det store spørgsmål er, om aftalen vil blive implementeret.

SCHWEIZ: Efter syv timers forhandlinger nåede repræsentanter for Rusland, Ukraine, USA og EU torsdag aften frem til en aftale, der skal nedtrappe spændingerne i Ukraine.

Aftalen indebærer en afvæbning af alle illegale, bevæbnede grupper i Ukraine, ligesom besatte bygninger skal rømmes. Til gengæld vil aktivisterne blive tilbudt amnesti. Eneste undtagelse er aktivister, der har begået forbrydelser, der straffes med dødsstraf.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister John Kerry betyder aftalen, at der ikke umiddelbart indføres flere sanktioner mod Rusland.

»I løbet af de næste dage, henover weekenden og først i næste uge, skal nogle af disse skridt være iværksat,« sagde Kerry på en pressekonference ifølge theguardian.com.

»Ingen af os rejser herfra med en forvisning om, at vores job er udført på grund af ord på et stykke papir,« tilføjede han.

Han sagde også, at USA og EU er klar til at indføre flere sanktioner mod Rusland, hvis man ikke ser fremskridt.

Ifølge theguardian.com er aftalen mere vidtgående, end det på forhånd var ventet, da de fire repræsentanter satte sig til bordet torsdag formiddag.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sagde tidligere på dagen i en TV-transmitteret tale, at det russiske parlament havde givet ham beføjelser til at gribe militært ind i Ukraine - dog med tilføjelsen, at han håbede, at »det ikke bliver nødvendigt«.

Aftalens succes afhænger nu af, hvorvidt den bliver implementeret. Kerry gjorde det klart, at USA vil holde Rusland ansvarlig for at kontrollere de prorussiske tilhængere, der de seneste uger har besat en række offentlige bygninger i Ukraine.

Ukraines udenrigsminister, Andrij Desjtsjytsja, sagde, at torsdagens aftale vil »teste« Ruslands villighed til at skabe »stabilitet i regionen«.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, får en nøglerolle i at overvåge og implementere aftalen.

Ifølge Reuters blev nyheden om den indgåede aftale modtaget med en vis portion skepsis hos de prorussiske aktivister, der holder en regional regeringsbygning og rådhuset besat i byen Donetsk.

»Hvis det betyder alle pladser og offentlige bygninger, kan de vel begynde med Maidan-pladsen i Kiev. Vi vil se, hvad de gør der, før vi træffer vores beslutning,« sagde en af lederne, Alexander Zakharchenko, ifølge Reuters.

Ukrainske nationalister og andre grupper, der demonstrerede i månedsvis på Maidan-pladsen i Kiev mod den daværende præsident Janukovitj, har opretholdt barrikaderne ved Maidan-pladsen. Mange af de tilstedeværende demonstranter har ifølge Reuters givet udtryk for, at de ikke vil forlade pladsen, før de kender resultatet af præsidentvalget, som skal afholdes 25. maj.