Hvad der fra begyndelsen lignede et utænkeligt scenarie, er nu gået hen og blevet virkelighed. Donald Trump bliver republikanernes præsidentkandidat ved valget i efteråret.

Det står klart efter, at Texas-senatoren Ted Cruz natten til onsdag dansk tid opgav kampen mod den excentriske forretningsmand. Og onsdag dansk tid fejede Trump den sidste tilbageværende republikanske kandidat af banen, da Ohios guvenør, John Kasich, suspenderende sin kampagne.

Nuvel, det var da formentlig også kun et spørgsmål om tid, før Donald Trump havde haft delegerede nok til definitivt at slå Ted Cruz, men ikke desto mindre kommer nattens overgivelse som en overraskelse.

»Fra starten har jeg sagt, at jeg ville fortsætte, indtil der ikke er en realistisk mulighed for sejr. Og i aften er kampen officielt forbi. Og vi gjorde vores bedste,« lød det fra Ted Cruz til sine skuffede tilhængere.

Og dermed er vejen banet for det endelig opgør mellem Donald Trump og Hillary Clinton om Det Hvide Hus i Washington - med andre ord: Donald Trump kan blive USA's næste præsident. Tyg lige på den.

Ser man på meningsmålingerne kan modstandere af Donald Trump dog ånde lettet op. For der hersker stort set ingen tvivl om, at Hillary Clinton er klar favorit.

Men med seks måneder til den endelig afgørelse, så kan alt ske i den hidtil komplet uforudsigelige valgkamp, vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, hvor han forsker i amerikansk politik.

»Som udgangspunkt må man vurdere, at Trumps muligheder er relativt dårlige. Clinton er favoritten. Men når det er sagt, så må man sige, at det har været en ganske uforudsigelig valgkamp, og der er ikke noget, som tyder på, at den bliver mindre uforudsigelig,« fortæller Peter Kurrild-Klitgaard.

Aktiverer det usynlige vælgerkorps

Donald Trump har mod alle odds formået at vinde en ganske stor del af sympatien fra de republikanske vælgere, og det skyldes blandt andet, at han har været i stand til at aktivere den del af vælgerne, som man normalt ikke ser, mener Peter Kurrild-Klitgaard.

»Det er en mærkelig blanding af folk. Der er nogen, som er relativt konservative, så er der dem, som ligger i midten og til sidst dem, der tidligere har stemt demokratisk. Frem for alt er det nogen, der er utilfredse med status quo og utilfredse med begge partier (demokraterne og republikanerne, red.),« fortæller han.

Derfor bliver det nu et spørgsmål om, hvorvidt Donald Trump er i stand til at få aktiveret midten af de amerikanske vælgere på en måde, som hans nu tidligere modkandidat Ted Cruz ikke kunne.

Samtidig understreger Peter Kurrild-Klitgaard, at den store konservative del af det republikanske parti, bliver afgørende for Donald Trump.

»De er ikke tilfredse med, at det ser ud til, Donald Trump bliver deres kandidat. Spørgsmålet er så, om de bliver hjemme på valgdagen, forsøger at køre en uafhængig kandidat eller simpelthen stemmer på Hillary Clinton, selvom de afskyr hende, så de i stedet kan vinde med en god kandidat om fire år.«

Og dermed kan Hillary Clinton altså håbe på at få opbakning fra en helt uventet side, selv om hun ifølge Peter Kurrild-Klitgaard er ganske upopulær både som person og politiker blandt amerikanerne.

Normalt rykker man sig mod midten, men intet er normalt

Hidtil har den excentriske mangemillionær Donald Trump været ganske bramfri i sine udtalelser om alt fra Paven, USA's integrationspolitik og modkandidaten Hillary Clinton, men det burde - efter normale omstændigheder - stoppe nu, hvor han endelig er blevet valgt som præsidentkandidat.

Men intet er normalt, bemærker Peter Kurrild-Klitgaard.

»En præsidentkandidat vil typisk rykke mod midten og blive mere spiselig og tækkelig, når vedkommende er nomineret. Det ville være det normale, men jeg er ikke sikker på, at det her normale omstændigheder, og at vi står med en normal kandidat.«

Donald Trump har nemlig hidtil gjort det »stikmodatte« af det, som kommentatorer og eksperter har sagt, han skal gøre. Og det har efter alt at dømme virket. Derfor vil Peter Kurrild-Klitgaard heller ikke lægge hovedet på blokken og afskrive Donald Trump i kampen om præsidentembedet, selv om Hillary Clinton tilsyneladende i højere grad appellerer til den brede befolkning.

»Ser man på meningsmålingerne, så vinder Hillary Clinton mere markant over Donald Trump end de andre republikanske kandidater, men størstedelen af de amerikanske vælgere er ikke begyndt at interessere sig for valget endnu. Det gør de første til september, og alt er som sagt helt uforudsigeligt.«

Det amerikanske valg afholdes 8. november.