Aldrig sket før!

Det er historisk, at Obama kan blive siddende i Det Hvide Hus. Det er nemlig aldrig før sket, at en siddende præsident med så dårlige resultater bag sig, er blevet genvalgt.

Et historisk valg!

Sådan betegner flere politiske iagttagere og USA-eksperter Obamas genvalg.

Blandt dem professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Peter Kurrild-Klitgaard.

For selv om Barack Obamas valgsejr ikke er overbevisende, så kalder han alligevel præsidentens genvalg historisk. Når man kigger i historiebøgerne og sammenligner med andre siddende præsidenter, der har haft lige så dårlige økonomiske nøgletal, manglende vækst og arbejdsløshedskøer i ryggen, så er det nemlig aldrig før sket, at de er blevet genvalgt

USA-CAMPAIGN/

usa


Men amerikanerne vil altså gerne give deres præsident en chance mere.

- Sejren er mindre end sidst, men når alt kommer til alt, er det lige meget. Så er det kun sejren, der tæller, siger Peter Kurrild-Klitgaard og peger på, at nederlaget må give anledning til selvransagelse hos republikanerne.

- For når de ikke kan vinde over en siddende præsident, der er så upopulær, som Obama faktisk er, også i dag, ja, så er der et eller andet galt, understreger Peter Kurrild-Klitgaard og forklarer, at Obama under de givende økonomiske omstændigheder lå til at tabe. 

Republikansk selvransagelse


Peter Kurrild-Klitgaard mener i høj grad, at republikanerne har sig selv at takke for nederlaget.

- Republikanernes store problem er, at stadig flere vælgere er mere liberale i sociale og kulturelle sammenhænge, end republikanerne er, men hvis de begynder at ændre deres politik, får de sværere ved at mobilisere deres kernevælgere. Derfor er de fanget mellem pest eller kolera.




Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske studier på Syddansk Universitet mener også på, at republikanerne allerede er i gang med at undersøge, hvad der gik galt.

- Der er en borgerkrig kørende internt hos Republikanerne nu. Højrefløjen vil sige, at Romney har været for midtsøgende, og at de næste gang skal vælge en ægte konservativ. Andre vil slå på, at det er Tea Party-bevæglesen, der har skræmt de etniske minoriteter væk, og som vil erkende, at sådan som befolkningssammensætningen ser ud i USA i dag, kan republikanerne ikke blive ved med at vinde nationale valg, hvis de ikke breder teltet ud og får flere grupper ind i den republikanske lejr.

Ikke stor betydning


Peter Kurrild-Klitgaard fra Københavns Universitet mener dog ikke, at valgresultatet får den store betydning hverken i USA eller herhjemme.

- Det betyder ikke så meget på kort sigt. Det ser ud til,at Kongressen er sammensat stort set på samme måde, som den var før valget. Og derfor bliver det heller ikke nemmere for Obama at få sin politik igennem, siger Kurrild-Klitgaard.

- Obama får det måske lidt lettere, men ikke meget. Republikanerne er imod meget af det, han står for rent ideologisk, og de får problemer med deres egne vælgere, hvis de giver for meget køb på deres mærkesager.

Her lægger han også især vægt på, at Obama ikke vandt en jordskredssejr.

- Han fik en sikker sejr i antallet af valgmandsstemmer, men ikke nogen overvældende sejr, når man ser på befolkningens opbakning.

- Man kan frygte, at USA stadig vil stå i den situation, at landet har store problemer, som der ikke rigtig bliver gjort noget ved, fordi landet stadig er for delt.