Rusland har overtrådt en traktat fra sovjettiden om at afskaffe mellemdistanceraketter, lyder det fra den amerikanske regering.

USA: USAs regering beskyldte natten til tirsdag dansk tid Rusland for at have overtrådt en traktat om atomnedrustning indgået mellem de to stormagter tilbage i sovjettiden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske regering opfordrede samtidig til øjeblikkelige bilaterale drøftelser om sagen.

»Dette er en meget alvorlig sag, som vi har forsøgt at løse med Rusland i nogen tid nu,« oplyste en embedsmand fra den amerikanske regering i en erklæring.

Målet med den såkaldte INF-traktat, som USA beskylder Rusland for at have brudt, var at få destrueret de to landes arsenaler af landbaserede krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5.500 kilometer. Traktaten fra 1987 var ved indgåelsen et afgørende gennembrud for nedrustningen og en begyndelse til enden på Den Kolde Krig, og det fremgår ikke af erklæringen, hvordan Rusland skal have brudt den.

Ifølge The New York Times’ oplysninger skal der dog have været tale om, at Rusland har testet et af de forbudte missiler.

»Vi opfordrer Rusland til igen at overholde sine forpligtelser i henhold til traktaten og til at fjerne forbudte emner på en kontrollerbar måde,« siger embedsmanden ifølge Reuters.

»USA vil naturligvis rådføre sig med allierede på dette område for at overveje effekten af det russiske brud på vores kollektive sikkerhed, hvis Rusland ikke vender tilbage til at overholde traktaten,« sagde embedsmanden.

Daryl Kimball, administrerende direktør for organisationen Arms Control Association, siger ifølge Reuters, at en russisk overtrædelse af traktaten ikke vil udgøre en trussel mod USA og landets europæiske allierede. Han kalder dog meldingen for »foruroligende«.

»Det tyder på, at Rusland er på vej væk fra en lang amerikansk-russisk tradition for at bekæmpe de mest farlige våben, selv når de er alvorligt uenige om alle mulige emner,« siger han.