En stærkt omstridt lovpakke om reformer af Polens højesteret sendes nu videre til parlamentets overhus.

Warszawa. Underhuset i det polske parlament har torsdag vedtaget en stærkt omstridt lovpakke om landets højesteret. Lovpakken sendes nu videre til overhuset.

Lovpakken om reformer af landets højesteret er blevet vedtaget trods store protestaktioner i Warszawa i de seneste dage.

Den blev vedtaget med 235 stemmer mod 192. 23 parlamentarikere undlod at stemme.

Det konservative Lov og Retfærdighedsparti (PiS) har absolut flertal i parlamentets underhus. Partiet har også absolut flertal i overhuset.

Demonstranterne kritiserer det regerende parti for at undergrave retssystemets uafhængighed med det nye lovudspil.

PiS siger, at reformen er nødvendig for at ruste retssystemet i kampen mod korruption.

EU-præsident Donald Tusk siger i en erklæring, at Polen risikerer at blive marginaliseret i EU, og at den polske regering går imod europæiske værdier.

EU har advaret Polen om sanktioner, hvis de omstridte reformer realiseres.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, sendte onsdag en skarp advarsel til Polen. Kommissionen overvejer at tage det historiske skridt at indlede en sag for brud på EU's grundlæggende værdier.

- De seneste udviklinger taget i betragtning er vi kommet meget tæt på at iværksætte artikel 7, sagde Timmermans.

Det er en procedure, der aldrig er brugt før. Den kan i yderste konsekvens føre til sanktioner og tab af stemmeretten i EU's ministerråd.

Grzegorz Schetyna, der leder det polske centrumparti Borgerplatfomen, fordømte torsdag lovpakken som et "tiltagende kup".

Hvis lovreformen vedtages i overhuset skal den stadig underskrives af præsident Andrzej Duda.

Duda, som er tæt på at være i alliance med PiS, lod torsdag blive kendt, at han havde afvist et møde med Tusk om krisen.

PiS kom til magten i 2015 efter otte år i opposition. Partiet har siden gennemført omfattende reformer i retssystemet og i medierne. Kritikere siger, at partiet forsøger at monopolisere sin magt og undergrave demokratiet.

Titusindvis af mennesker har demonstreret mod lovpakken, der baner vej for, at de 25 medlemmer af Domstolenes Nationalråd kan erstattes af andre medlemmer, som parlamentet vælger. Hidtil er medlemmerne blevet valgt af dommere.

/ritzau/AFP