Det endnu uopklarede mord på Kim Jong-nam - halvbror til den nordkoreanske leder Kim Jong-un - er langtfra det første i landet

Det var angiveligt en kemisk spray, der dræbte Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un og søn af den afdøde Kim Jong-il, 13. februar. Men hvorfor skulle broderen lade livet, når han ikke ønskede magten?

Han levede jo allerede i eksil på den kinesiske halvø Macau.

Ifølge Geir Helgesen, der er institutleder og seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, kan det skyldes flere forskellige ting.

»Eftersom han boede i Macau, er det mest nærliggende, at han har haft en spillegæld til den kinesiske mafia,« siger han til BT.

Han nævner også, at Kim Jong-nam qua sin bopæl udenfor Nordkorea er kommet med flere udtalelser, der har kunnet genere det nordkoreanske regime. Og har udtalelserne rent faktisk generet regimet, så mener han, at Nordkorea sagtens kan stå bag.

Direkte ordre

Det bål kastede det sydkoreanske spionbureau ekstra ild på, da de mente at vide, at det var en direkte ordre fra Kim Jong-un, der førte til mordet på broderen. Men når Sydkorea melder sådan noget ud, skal det tages med et gran salt.

»Vi hører meget om Nordkorea, hvor den store leder sidder og bevæger munden, og så er det en anden, der snakker. Også selvom man kan se, han hoster, for i Nordkorea hoster lederen selvfølgelig ikke. Men i Sydkorea er man også rigtig dygtige til at sende propaganda af sted, så en sådan melding vil jeg ikke lægge for meget i,« siger Geir Helgesen.

Han mener også, at der kan være en svag mulighed for, at det netop er naboen mod syd, der står bag mordet på halvbroderen.

»Sydkoreas præsident (Park Geun-hye, red.) er lige nu midt i en retssag om magtmisbrug og korruption, hvor der bliver spekuleret i, at hun vil trække sig, inden afgørelsen fra forfatningsdomstolen falder. Der er en svag mulighed for, at de forsøger at dække over den sag, ved at stå bag et sådant mord,« siger han.

På billedet: Kim Jong-nam.
På billedet: Kim Jong-nam. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Vis mere

Død eller levende

Mordet på Kim Jong-nam er endnu et i rækken under Kim Jong-uns regime.

Siden han kom til magten i Nordkorea 13. april 2012, har han angiveligt fået en håndfuld af landets mest magtfulde personer henrettet. Eksempelvis skal landets uddannelsesleder Ri Yong-jin være blevet henrettet, efter hun faldt i søvn under et møde.

Ifølge Geir Helgesen kan man dog ikke stole på, at de personer, Nordkorea melder døde, rent faktisk er det.

Det er tidligere set, at Nordkorea har meldt personer døde, hvorefter de senere dukkede op ved officielle begivenheder.

Han mener derfor, at regimets modstandere bliver ’ekspederet’ - fjernet fra magten, men ikke nødvendigvis slået ihjel.

»Det betyder ikke, at Kim Jong-un lægger mere handling bag sine ord. Jeg tror, at både Kim Jong-il og Kim Il-sung var på samme måde, nu hører man bare mere om det,« siger han.

Den egentlige arving

Selvom det i dag er Kim Jong-un, der er Nordkoreas leder, var det ikke ham, der stod først til at overtage regimet efter den tidligere leder Kim Jong-ils død i 2011. Således var nu afdøde Kim Jong-nam Kim Jong-ils førstefødte.

Kim Jong-un blev først født 13 år senere, da Kim Jong-il havde fået ny kone. I mellemtiden havde Kim Jong-il fået endnu en dreng – Kim Jong-chol. Han har dog aldrig været i nærheden af at overtage regimet, da Kim Jong-il angiveligt mente, at ’han var mere kvinde end mand’.

I 2001 blev det dog tydeligt, at der var lang vej til magten for Kim Jong-nam.

Han blev anholdt i Tokyos lufthavn, da han under et falsk pas forsøgte at få indrejse i Japan.

Kinesisk komplot

Angiveligt udtalte han, at han var på vej til Disneyland.

Den forseelse betød, at han blev sendt i eksil i Macau i stedet for at stå forrest i køen til at overtage tronen i det sydøstasiatiske diktatur.

Men inden da havde Kim Jong-nam flere gange taget afstand fra regimet.

Således ønskede han ikke at være tredje generation af samme slægt, der sad på magten i landet. I stedet overlod han fredeligt magten til sin yngre halvbror.

Mens han levede i eksil, skal det kinesiske styre have passet på Kim Jong-nam og hans familie. I den forbindelse har der været forlydender om, at Kina ville vælte Kim Jong-ils styre – netop med Kim Jong-nam som ny leder.

Det tror Andreas Bøje Forsby, der er forsker i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, dog ikke på.

»Kina er bange for de konsekvenser, det ville medføre, hvis det nordkoreanske regime faldt. Foruden en flygtningestrøm vil det sandsynligvis betyde et samlet Korea. Eftersom Korea og USA er nære allierede, ville det også betyde, at USA kom tættere på, og det har Kina absolut ingen interesse i,« siger han til BT.

Selvom Kina og Nordkorea ikke er de bedste samarbejdspartnere, mener han, at Kina ville have en færdig plan klar, før de ville røre Nordkorea – og det har de ikke nu.