Præsidenten i Uganda har mandag underskrevet den voldsomt udskældte lov, som forbyder homoseksualitet. Vedtagelsen får konsekvenser for Ugandas regering, advarer Danmark.

UGANDA: Ugandas præsident Museveni har mandag underskrevet en stærkt kritiseret lov, som kriminaliserer homoseksualitet og dermed strammer Ugandas i forvejen hårde linje over for bøsser og lesbiske.

Ifølge Reuters underskrev præsidenten de nødvendige dokumenter på et pressemøde i Entebbe i nærheden af Ugandas hovedstad Kampala.

Loven, som har fået massiv kritik fra USA og store dele af det internationale samfund herunder Danmark, medfører, at »homoseksuelle aktiviteter« kan straffes med fængsel op til livstid. Samtidig får borgere angiveligt pligt til at melde alle som støtter, sponsorerer eller tilskynder til homoseksualitet.

Forud for underskrivningen har den danske udviklingsminister Mogens Jensen (S) advaret kraftigt om, at loven er et klart brud på menneskerettighederne, og at vedtagelsen vil få konsekvenser for Uganda.

»Det er klart, at vi er nødt til at reagere kraftigt på den lov, som er på vej til at blive underskrevet af Ugandas præsident. Derfor vil jeg omlægge 50 millioner af den bistand, vi giver til Uganda, så den ikke længere går gennem regeringen, men gennem civile organisationer, som arbejder for Ugandas fattige og for menneskerettigheder,« forklarer ministeren.

På sigt er Mogens Jensen parat til at omlægge hele støtten fra Danmark, som årligt sender 300 millioner bistandskroner til Uganda, så pengene kommer til at gå uden om regeringen.

Mogens Jensen skrev søndag et brev til præsident Yoweri Museveni, hvori han opfordrede ham til ikke at underskrive loven. I brevet gjorde han det samtidig klart, at der vil blive konsekvenser.

Samtidig er Danmark i kontakt med de nordiske og europæiske kolleger, så den fælles reaktion på vedtagelsen af loven bliver så stærk som muligt, forklarer Mogens Jensen. Han har fuld tillid til, at de organisationer, som Danmark samarbejder med i det afrikanske land, er i stand til at bruge de danske midler fornuftigt.

Ifølge Musevenis talsmand har præsidenten ønsket at underskrivningen af loven ville ske under størst mulig mediebevågenhed for at sende et klart signal til den vestlige verden.

Uganda anses for at være en vigtig vestlig allieret i kampen mod islamistisk ekstremisme i nabolandet Somalia, hvor ugandiske tropper har dannet rygraden i Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrkes kamp mod al-Qaeda relaterede militante.

Men Mogens Jensen er ikke bange for, at Danmarks omlægning af bistandsmidlerne kan være med til at skubbe Uganda væk fra Vesten.

»Vi bliver jo i Uganda og vil fortsat give bistand til Uganda og dermed sikre, at de allerfattigste i landet fortsat kan få hjælp. Men det er vigtigt at sende et klart signal til regeringen og befolkningen om, at man i et demokrati er nødt til at respektere helt basale menneskerettigheder. Derfor er der ingen vej uden om at lade det få en konsekvens, når man gennemfører lovgivningen som strider imod konventioner, som landet selv har underskrevet og landets egen grundlov.«

Homoseksualitet er tabu i store dele af Afrika, og er ifølge Reuters illegalt i 37 lande. Derfor er Uganda ikke det eneste land, hvor Danmark råber op på vegne af de homoseksuelle, forsikrer Mogens Jensen.

»Det er tydeligt, at situationen i Uganda er særlig på det her punkt. Det er en meget voldsom lov, man vil indføre, hvor man kan ende i livsvarigt fængsel eller få lange fængselsstraffe, blot man oplyser om homoseksualitet. Situationen i Uganda kalder på en særlig reaktion, men vi arbejder selvfølgelig også på at sikre, at man respekterer seksuelle minoriteter i andre lande, hvor vi er til stede i Afrika.«