Hvor blev dansk politis konfiskeringer af flygtninges værdier af? Det spørger en stor amerikansk avis om.

Danmark var mildest talt ude i en international storm i begyndelsen af året, da nyheden om den kontroversielle 'smykkelov' nåede medier som New York Times, BBC, CNN og Washington Post.

Flere steder blev loven beskrevet, mens folk som FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan var ude og kritisere lovgivningen, der gør det muligt for dansk politi at konfiskere værdier fra flygtninge og asylansøgere, der kommer til Danmark, hvis de overstiger en bestemt værdi - dog så længe de ikke har affektionsværdi, som en vielsesring.

Nu er der efterhånden gået noget tid, siden loven blev indført i de tidlige måneder af 2016. Og det har fået den kendte avis Washington Post, som skrev flere artikler om sagen i begyndelsen af året, til at kigge nærmere på, hvor mange værdigenstande, dansk politi så rent faktisk har konfiskeret fra flygtninge siden.

Ingen ... Hvorfor?
Og svaret, som er 'ingen', har fået avisen til at stille spørgsmålet: 'Hvorfor?'

Det gør Washington Post i en artikel, der går under overskriften: 'Dansk politi har endnu ikke beslaglagt værdier fra flygtninge. Hvorfor?'

Avisen har været i kontakt med dansk politi og fået følgende svar på, hvor mange værdigenstande politiet har taget fra flygtninge:

»Vi har ikke beslaglagt nogle penge eller værdier,« lyder svaret i en email fra en talsperson fra dansk politi på avisens forespørgsel. Talspersonen fortæller samtidig, at de seneste data i sagen stammer fra d. 13. maj.

'Mere en besked end noget andet'
For at finde svaret på, 'hvorfor' ingen værdigenstande er blevet konfiskeret fra flygtninge, har avisen haft fat i Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors. Og han har en idé, som allerede var fremme på tidspunktet for tilblivelsen af den kontroversielle lov.

Nemlig, at loven skal virke afskrækkende på flygtninge, som overvejer at komme til Danmark.

»Jeg er enig med dem, der siger, at loven mere var en besked end noget andet,« siger Anders Ladekarl til avisen.

Tidligere har regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen været ude og benægte netop den påstand. Og som Wahsington Post minder om, så kaldte Lars Løkke netop 'smykkeloven' for den 'mest misforståede lov i Danmarkshistorien'.

Intet svar fra Venstre
I samme ombæring fortæller avisen, at den har forsøgt - via email - at få en kommentar på de manglende konfiskeringer fra Venstre, men at avisen aldrig har fået svar.

Dernæst henvises der til et interview, som Jakob Ellemann-Jensen (V) lavede med avisen tilbage i begyndelsen af året, hvor smykkeloven var aller varmest. Her forklarede Ellemann-Jensen til avisen:

»Danmark er et af de lande i verden, der bidrager mest til at løse humanitære kriser. Set i forhold til vores størrelse er vi blandt de fem største bidragsydere, når det gælder udviklingshjælp i verden,« lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.