Krigene i Irak og Afghanistan og krigen mod terror har skærpet amerikanernes interesse for udenrigspolitik, men ikke nok til at emnet for alvor kan flytte stemmer. Vejen til de amerikanske vælgere går stadig gennem pengepungen, vurderer dansk USA-ekspert.

USA: Det er en udbredt opfattelse, at amerikanerne i deres mægtige land og med verdens mægtigste mand i spidsen ikke interesserer sig et hak for udenrigspolitik.

Men det er en sandhed med modifikationer, mener USA-eksperten Mads Fuglede, ph.d. ved Københavns Universitet.

- Der er ikke meget, der tyder på, at de stemmer efter det. Selv i nyere tid, hvor der har været store udenrigspolitiske emner på dagsordenen, er det økonomien, der betyder mest, men deres interesse er helt bestemt til stede, siger Mads Fuglede.

Det skyldes ifølge hans vurdering ikke mindst, at:

- Alle amerikanere kender nogen, der har været udstationeret et eller andet sted og været en del af det amerikanske udenrigspolitiske eventyr, og derfor har de fleste også en mening om, hvordan USA forvalter sin magt i verden. I en nation, hvor så mange tjener ude, og hvor debatten ved køkkenbordene er steget på grund af krigene i Irak og Afghanistan og krigen mod terror, er udenrigspolitik faktisk et ret varmt emne i USA. Det flytter bare ikke amerikanernes stemmer på samme måde som økonomien, siger han.

Under normale omstændigheder ville en udenrigspolitisk TV-duel mellem to præsidentkandidater, som den Barack Obama og Mitt Romney kaster sig ud i natten til 17. oktober, nok have trukket seere. Men på grund af Obamas svage præstation under den første direkte duel mod Mitt Romney, vil duellen i hvert fald være genstand for større interesse end normalt.

- Jeg tror ikke, at interessen ville have været så stor, hvis de ikke havde haft den første debat. Nu handler det mere om, hvorvidt Obama kan præstere bedre end første gang, og om det for Romneys vedkommende var en engangsforteelse, at han var så god til at debattere. Derfor tror jeg, at interessen er kunstigt høj, vurderer Mads Fuglede.

For de to modstandere er debatten uhyre vigtig. Måske endda afgørende:

- Den udsivning af stemmer, der er sket på grund af Obamas ringe præstation, skal han standse. Eller også skal Romney sætte dødsstødet ind. Det er en af grundene til, at der er så meget opmærksomhed, siger Mads Fuglede.

For at bruge udenrigsduellen til om muligt alligevel at kapre stemmer vil det efter Mads Fugledes opfattelse være nødvendigt for kandidaterne, at de bruger udenrigspolitiske emner som afsæt til at få indholdet til også at dreje sig om interne amerikanske forhold.

- Man vil se, at kandidaterne har øvet sig i at lave sådan nogle mere eller mindre kunstige »broer«, hvor de starter med at tale om udenrigspolitik, men får det til at lyde, som om det også betyder noget med hensyn til, om amerikanerne kommer i arbejde igen. Men det skal jo gøres, så det ikke kommer til at virke alt for klodset, siger Mads Fuglede.