Onsdag indtager den amerikanske samkørselsordning Uber de danske veje som en konkurrent til de etablerede taxaselskaber. Med sig til Danmark trækker selskabet et spor af negative historier om alt fra sexchikane til planlagt tilsvining af journalister.

Download en app, indtast en adresse og vupti; efter fem minutter holder en bil foran din dør, klar til at fragte dig til din destination. Det er den simple og umiddelbart smarte idé bag Uber, som opererer i mere end 40 lande verden over.

Læs også:

Men måske er ideen alligevel lidt for smart. Det er nemlig ikke taxachauffører, der sidder bag rattet, men helt almindelige privatpersoner. Og det har ført til en række mildest talt uheldige sager i udlandet.

En af de nyeste handler om 25-årige Alexandra Craigle fra New York, der bestilte en bil gennem Uber efter at have været til strålebehandling for sin lymfekræft. Ét minut efter at have bestilt en bil aflyste hun igen og sprang i stedet ind i en forbikørende taxa. Det skriver Daily News.

Det fik den i-60-sekunder-bestilte Uber-chauffør til at fyre skældsord af efter Alexandra Craigle på både telefon og sms.

- Du er ikke et menneske, lød den første sms, som Alexandra Craigle undskyldende besvarede med en besked om, at hun måtte tilbage til behandlingscentret for at hente sit glemte tørklæde, så hun kunne dække sit skaldede hoved.

- Yeah right; jeg synes, du fortjener, hvad der er sket med dig (…) smut du hellere til en psykolog også, lød chaufførens svar.

Uber har efterfølgende afbrudt samarbejdet med chaufføren og tilbudt Alexandra Craigle en erstatningstur på op til 30 dollar.

Sagen er blot den seneste i rækken af skandalesager knyttet til Uber.

Så sent som tirsdag, kom det frem, at en underdirektør i Uber, Emil Michael, ved et privat middagsselskab havde foreslået at bruge én million dollar på at ansætte nogle researchere, der skulle have til opgave at grave skidt frem på journalister, der har været kritiske over for Uber. Det skriver blandt andet BuzzFeed.

I USA har der også været flere historier om, at det skulle være usikkert for kvinder at bestille en bil gennem Uber, fordi flere har oplevet bemærkninger om deres påklædning fra chaufføren.

For nylig gjorde den franske del af Uber sig mere end uheldigt bemærket, da de lancerede en kampagne, hvor mandlige kunder specifikt kunne bestille en bil med en 'lækker' kvinde, der 'oven i købet' kunne køre bil.

Uber er blevet mødt med højlydte protester i adskillige lande verden over, og flere steder, heriblandt Tyskland, Frankrig, Belgien og Storbritannien og Sydkorea, har man forsøgt at forbyde Uber ved lov.