En tysk delstat har skærpet kontrollen ved den polske grænse som led i en offensiv mod biltyve. Dansk Folkeparti håber, at det er udtryk for en ny tysk politik og opfordrer regeringen til at genindføre den danske kontrol. S ryster på hovedet.

Flere hundrede tyske betjente skal vogte grænsen mellem Tyskland og Polen, efter at delstaten Brandenburg har optrappet sin grænsekontrol ved den polske grænse. Det skriver Der Tagesspiegel.

I Brandenbrug vil ministerpræsident Matthias Platzeck fortsat arbejde tæt sammen med polsk politi, men et stigende antal tyverier af især tyske biler gør, at det er nødvendigt at øge grænsekontrollen, siger han.

LÆS OGSÅ:

- Samarbejdet med Polen er godt, men ikke nær godt nok, sagde ministerpræsidenten ifølge Der Tagesspiel under et møde med iværksættere fra Brandenburg for nylig.

Han bakkes op af delstatens politichef, Arne Feuringer, der i de kommende dage vil udsende op mod 400 betjente til grænseområdet mellem Tyskland og Polen.

- Situationen er rent faktisk blevet ringere, så vi er nødt til at reagere, siger han.

Dansk Folkeparti mener, at situationen er meget lig den sag om dansk grænsekontrol, der huserede i sommer, og ifølge Søren Espersen er det et udtryk for, at Schengen-samarbejdet ikke fungerer.

LÆS OGSÅ:

- Det er præcis den samme diskussion, og det, de så gør her, er, at sætte betjente ind. Det gjorde vi jo ikke dengang i sommer. Det var kun toldmyndigheder, der blev sat ind som permanent grænsekontrol, siger Søren Espersen.

I Brandenburg er der tale om en begrænset periode på nogle måneder, hvor betjente skal sørge for at nedbringe kriminaliteten, mens man i Danmark havde til hensigt at bygge anlæg ved grænserne og tjekke personer både på vej ind og ud af Danmark.

- At der ikke er et hus, hvor de kan sidde og drikke kaffe, men skal stå og fryse udenfor, gør sådan set ingen forskel. Man har indset, at det, der ryger over grænserne fra alle mulige steder, er af en sådan karakter, at man er nødt til at genindføre grænsekontrollen, siger Søren Espersen.

Han opfordrer den nuværende regering til at genindføre grænsekontrollen, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skrottede i efteråret, men Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, ryster på hovedet.

Han peger på, at indsatsen i Brandenburg udspringer af en konkret sag om biltyverier og ikke er udtryk for en ny politik hos den tyske regering.

- Ud over at jeg varmt støtter en politiindsats for at afsløre kriminelle på tværs af grænser, er det springende punkt, hvem man får kontrolleret, siger Ole Hækkerup.

Han mener, at den daværende VK-regering skød sig selv i foden med grænsekontrollen, hvor det ifølge Ole Hækkerup var de forkerte, der blev tjekket.

- Vi fik jo ikke kontrolleret dem, der var på vej ud af landet. Hjemmerøvere og sådan. Så derfor handlede den grænsekontrol, Dansk Folkeparti fik indført, ikke om at gøre det mest effektive for kriminalitetsbekæmpelse. Det handlede om at gøre det mest effektive ud fra nogle symbolske og nationale overvejelser, siger Ole Hækkerup.

/BNB