Indkomne klager og appeller om annullering af Tyrkiets folkeafstemning vil blive behandlet af valgkommission.

Ankara. Tyrkiets Øverste Valgkommission (YSK) vil onsdag evaluere indkomne klager og appeller om at annullere en folkeafstemning om vidtrækkende forfatningsændringer. Det rapporterer tv-stationen NTV.

NTV citerer valgkommissionens leder for oplysningerne.

Oppositionspartier indledte tirsdag en kamp for at få annulleret den omstridte folkeafstemning. Den vil sikre landets præsident vidtrækkende beføjelser fra 2019.

Ændringerne indebærer blandt andet, at præsidenten vil kunne opløse parlamentet, og at premierministerposten afskaffes.

Der er blandt andet kommet klager fra den tyrkiske sammenslutning af advokater. De siger, at det ikke var lovligt, da valgkommissionen under folkeafstemningen tillod stemmesedler, som ikke var påført et stempel fra myndighederne.

Det kan have påvirket resultatet, siger advokaterne.

Det Republikanske Folkeparti har formelt anmodet om, at afstemningens resultat bliver ophævet.

Tyrkiets prokurdiske opposition siger også, at den har anmodet om at få ophævet udfaldet af folkeafstemningen.

Partiet HDP siger, at mange vælgere ikke havde mulighed for at stemme, og det beskylder ja-siden for at have brudt love og krænket forfatningen.

Præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering har afvist alle beskyldninger om, at der har været problemer med afstemningen.

Tyrkiets parlament stemte tirsdag for at forlænge undtagelsestilstanden i landet med tre måneder. Den varer nu frem til midten af juli.

Det betyder, at Tyrkiet til sommer har været i undtagelsestilstand i et år. Nødretten blev indført efter et mislykket kupforsøg i juli 2016.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch havde på forhånd advaret parlamentet i hovedstaden Ankara mod at forlænge undtagelsestilstanden.

Organisationen mener, at det "vil medføre yderligere fare for menneskerettigheder og retssystemet, som i forvejen er blevet slemt medtaget i Tyrkiet".

/ritzau/Reuters