Med visumkrav til syrere har Tyrkiet taget hul på arbejdet med at bremse flygtningestrømmen til landet.

Ankara: Syrere, der vil krydse grænsen til Tyrkiet, bliver nu mødt af visumkrav ved grænsen.

Dermed har tyrkerne taget det første skridt i arbejdet for at opfylde aftalen, som Tyrkiet sidste år indgik med EU for at bremse flygtningestrømmen, skriver Jyllands-Posten.

8. januar valgte regeringen i Ankara at indføre visumkrav for syrerne, og ifølge iagttagere kan visumkravet få afgørende indflydelse på antallet af flygtninge.

Kravet om visum omfatter ikke flygtninge, som flygter direkte fra de oprørskontrollerede nordlige dele af Syrien. Til gengæld påvirker det flygtninge, som kommer fra flygtningelejre i Libanon og Jordan eller fra de regeringskontrollerede områder i Syrien.

Af de godt 500.000 syrere, som i løbet af 2015 ankom til Grækenland, anslås det, at over halvdelen rejste ind i Tyrkiet fra tredjelande som Libanon og Jordan. Den rute er nu lukket, skriver Jyllands-Posten.

Beslutningen om at kræve visum fra syrere har dog også udløst bekymring fra nødhjælpsorganisationer, der frygter, at Tyrkiet, som hidtil har været det mest gæstfrie naboland for syrere, er ved at lukke døren for flygtninge fra det krigshærgede land.

Men i Berlin og Bruxelles er beslutningen blevet mødt med tilfredshed. For ifølge Europas ledere har den tyrkiske regering under flygtningekrisen udgjort en stor del af problemet.

Menneskesmuglere har sat over 800.000 flygtninge og migranter i gummibåde med kurs mod de græske ferieøer, uden at det tyrkiske politi har stoppet dem. Den tyrkiske kystvagt har også glimret ved sit fravær, skriver Jyllands-Posten.

I et forsøg på i stedet at gøre Tyrkiet til en del af løsningen indgik EU i november 2015 en storstilet aftale med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, om at mindske flygtningestrømmen.

Til gengæld for tre milliarder euro i bistand og en aftale om visumfri rejser i EU for tyrkiske borgere lovede den tyrkiske regering at gøre en mere helhjertet indsats for at standse strømmen af bådflygtninge.

/ritzau/