Tyrkiet afviser russisk missil-frygt

NATO-missilerne ved den syriske grænse skal udelukkende bruges til forsvar, lyder det fra det tyrkiske militær, som dermed forsøger at berolige Rusland og Iran.

TYRKIET: Patriot-missilerne langs Tyrkiets grænse til Syrien er ikke første skridt på vejen til en flyveforbudszone. Sådan lyder den beroligende melding fra det tyrkiske militær til det syriske regime og dets allierede, Iran og Rusland.

Tyrkerne fik i sidste uge grønt lys fra NATO til at opstille jord-til-luft-missiler ved grænsen for at beskytte sig mod luft- og raketangreb fra Syrien. Og det er det eneste formål, understreger Tyrkiets militærledelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Opstillingen af et missilforsvar sker kun for at imødegå en luft- eller missiltrussel med oprindelse i Syrien. Det er helt udelukket, at missilforsvaret skal bruges i forbindelse med et angreb eller til at skabe en flyveforbudszone, lyder det i en officiel udtalelse fra militæret.

Det vil givetvis skuffe de syriske oprørere, der i månedsvis har appelleret til de vestlige lande om at indføre en flyveforbudszone over Syrien, hvor regeringen bruger kampfly til at bombardere oprørernes stillinger. I forbindelse med borgerkrigen i Libyen indførte NATO et flyveforbud, som blev håndhævet af blandt andet danske F16-fly, men i denne omgang stritter medlemslandene imod i frygt for at blive trukket ind i den blodige konflikt.

Tyrkiet støtter oprøret i Syrien, men indtil videre har regeringen afholdt sig fra at yde militær hjælp til Assad-regimets modstandere. Ved flere tilfælde er der blevet sendt raketter fra Syrien ind over grænsen til Tyrkiet, og derfor ser regeringen sig nødsaget til at styrke forsvaret.

Tyrkerne har to gange tidligere stillet NATOs Patriot-missiler op ved sine grænser. Det skete i forbindelse med de to golfkrige i 1991 og 2003.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08