Kisten med Tycho Brahes rester er løftet op fra sit gravrum i Týnkirken i Prag. Nu skal forskerholdet i gang med sine undersøgelser for at finde dødsårsagen.

Det var en kende mere besværligt end ventet, men kisten med den danske astronom Tycho Brahe blev mandag eftermiddag hejst op i dagslyset i Prag.

Den lille kiste, der måler omkring en meter i længden, er lavet af tin, og den var i perfekt stand selvom den har ligget begravet i mere end 100 år under Týnkirkens gulv.

- Den er velbevaret og den er som ny, siger projektleder Jens Vellev fra Aarhus Universitet.

Tjekkiske håndværkere startede mandag morgen klokken otte med at løfte stenen fra gulvet, hvorunder Tycho Brahes gravrum er. Men et par timer senere, da stenen blev taget til side, måbede forskerne.

Lige under stenen var nemlig et lag af beton og mørtel. Ved hjælp af hakke, skovl og små koste fik arkæologerne gravet sig ned til hvælvingen, som dækker over Tycho Brahes grav.

Da hvælvingen blev banket i stykker kunne kisten skimtes nede i hullet. Herefter blev den cirka 30 kilo tunge kiste løftet op på kirkegulvet.

- Jeg er en glad mand. Lidt træt, men nu skal vi ud og åbne kisten i laboratoriet, siger Jens Vellev til Ritzau.

Forskerne har indtil fredag til at få undersøgt indholdet i kisten, inden Tycho Brahe skal genbegraves ved en højtidelighed. Man håber, at kunne finde ud af, hvordan Brahes helbredstilstand var, og hvad der var årsagens til hans død.

Tycho Brahe blev begravet i 1601. I 1901 blev hans jordiske rester taget op for at blive undersøgt. Derpå blev Brahe begravet igen - denne gang i en kiste af tin. Og altså også under et uventet lag beton.

/ritzau/