Tyrkiet har tilbudt EU en vidtgående plan for at løse migrationskrisen, men landet forlanger mere til gengæld.

Bruxelles: EU og Tyrkiet skal frem til et nyt topmøde i næste uge arbejde videre med detaljerne i et tyrkisk udspil, som ifølge både EU og Tyrkiet kan tæmme flygtninge- og migrationskrisen, der har været ved at splitte EU-samarbejdet ad.

- Dagene med ulovlig migration til Europa er ovre, siger Donald Tusk efter topmødet med Tyrkiet, der er slut i Bruxelles natten til tirsdag.

På topmødet har Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, meget overraskende tilbudt EU en ny vidtgående plan for at løse flygtninge- og migrationskrisen, men han forlanger også mere til gengæld.

Tyrkiet har pludselig erklæret sig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Det gælder også de syriske flygtninge. Men hvis en syrer sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU-landene tage en anden syrisk flygtning fra Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Ahmet Davutoglu siger, at med 2,7 millioner flygtninge er Tyrkiet det land i verden, der huser flest.

- Jeg er meget stolt - i mit lands navn - af, at på trods af det store antal flygtninge, har der ikke været nogle racistiske eller antisyriske holdninger i Tyrkiet, siger han.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kalder den aftale, der tegner sig mellem EU og Tyrkiet, for "en virkelig game changer".

- Det er en god aftale. Der vil ikke længere være noget incitament for syrere til at betale kriminelle for at smugle dem over Det Ægæiske Hav, siger Juncker.

Hvis man alligevel tager turen over havet fra Tyrkiet til Grækenland, bliver man ikke bare sendt tilbage til Tyrkiet, men man havner også på bunden af listen for lovlig genbosættelse i EU.

Den plan, som Donald Tusk nu skal forhandle helt færdig med Tyrkiet inden et nyt EU-topmøde i næste uge, skal samtidig ødelægge menneskesmuglernes milliardforretning.

Tyrkiet ønsker også flere penge til hjælp for flygtninge i Tyrkiet, hurtigere visumfrihed for tyrkere til EU og mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der forhandlede med Davutoglu i Bruxelles den halve nat op til topmødet, ser det tyrkiske tilbud om at hjælpe EU med at håndtere flygtninge- og migrationskrisen som et politisk gennembrud.

Men hun siger samtidig, at det har været meget svære forhandlinger på topmødet, fordi så mange elementer i det tyrkiske udspil har været helt nye.

/ritzau/