To af Italiens største fagforeninger har varslet strejke blandt offentligt ansatte fredag. Det sker i protest mod nedskæringer vedtaget af premierminister Mario Monti, der forsøger at trække landet ud af krisen.

ITALIEN: Tusindvis af offentligt ansatte forventes fredag at marchere gennem det centrale Rom og samles til en politisk demonstration nær Colosseum. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Strejken kommer efter sammenstød mellem demonstranter og politi i henholdsvis Madrid og Athen i denne uge. Yderligere falder den sammen med uroen blandt arbejderne på det store stålværk Ilva i det sydlige Italien.

Universitetsprofessorer, administrationsansatte, sundhedspersonale og skraldemænd i fagforeningerne i CGIL og UIL forventes at nedlægge arbejdet fredag.

Strejken er en protest mod de nedskæringer, der blev vedtaget af Montis koalition i august. Nedskæringerne indeholder en beskeden reduktion af den offentlige sektor, hvor lønningerne allerede er blevet fastfrosset i mere end to år, og besparelser i statens finansiering af sundhedsvæsenet.

»Stop med at ramme de svageste. Vi har allerede givet nok«, lyder strejkens slogan på fagforeningernes hjemmesider.

- Sult bæstet, svæk det, gør det ineffektivt, underminer dets potentiale, afbryd dets mission - det er de principper, der ligger bag regeringens offentlige forvaltningspolitik, skriver CGILs formænd i et brev som forklaring på arbejdsnedlæggelsen ifølge Reuters.

Nedskæringerne kommer i kølvandet på upopulære sparereformer og en gennemgang af blandt andet fyringsregler, som mødte hård modstand og protester fra fagforeningerne tidligere på året.

For at undgå en gældskatastrofe som den i Grækenland hævede premierminister Monti skatterne og skar i pensionen, da han overtog fra Silvio Berlusconi i november.

Stramningerne har begrænset italienernes husholdningsforbrug og har gjort Italiens recession endnu dybere. Den italienske arbejdsløshed steg i juli til 10,7 procent - det højeste siden 2004.

Siden august har der været et stigende antal faglige stridigheder i Italien, herunder den på Ilva-stålværket i Taranto, samt en voksende vrede over besparelser og tab af arbejdspladser.

BNB/Reuters