Italienerne på gaden i Rom kræver arbejdspladser og stabilitet i stedet for nedskæringer.

ITALIEN: Titusinder af italienske arbejdere gik lørdag på gaden i Rom for at demonstrere mod nedskæringer i pensionerne, skattestigninger og manglen på arbejdspladser. Demonstrationen er en af de største siden Mario Monti tog over efter tidligere premierminister Silvio Berlusconi og proklamerede, at der nu skulle bringes orden i Italiens økonomi.

Men de italienske fagforeninger, som står bag lørdagens demonstration, kritiserer Monti og hans embedsmandsregering for ikke at have gjort nok for at skabe arbejdspladser og vækst. 36 procent af de unge står uden arbejde, og mange af de ældre er blevet fanget i et økonomisk ingenmansland mellem efterløn og pension.

Monti-regeringen har som et led i sine reformer hævet pensionsalderen, og det har ramt op mod 390.000 italienere, som oprindeligt var gået på en form for efterløn, hvor de fik en fast ydelse frem mod pensionen. Men med den højere pensionsalder står de pludselig uden udsigt til at modtage nogen form for indtægt i den mellemliggende periode, og det har medført stor vrede.

- Vi aner ikke, hvordan vores fremtid ser ud. Vi er her for at bede om noget bedre, siger Mario Fiori, der selv er ramt af reformen til Washington Post.

- De gør den samme gruppe menneske fattigere, pensionisterne, rasede Emilio Scappini, en pensioneret togkonduktør under demonstrationen.

En gruppe demonstranter tørnede sammen med politiet under demonstrationen i Rom, hvor flere banker blev angrebet med sten og maling. De mange italienere gik på gaden én dag efter, at Monti fremlagde sin plan for, hvordan den italienske gæld skal nedbringes, den offentlige sektor strømlines og hvordan der skal skabes vækst.

Siden Monti og hans teknokratregering overtog magten i støvlelandet sidste år har den gennemført pensionsnedskæringer, skattestigninger og arbejdsmarkedsreformer.