Landene omkring Det Indiske Ocean slap nådigt, efter der blev sendt tsunami-advarsel til i alt 28 lande efter onsdagens kraftige jordskælv i Indonesien.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ifølge Indonesiens geofysiske institut ramte skælvet, der målte på 8,7 på Richterskalaen,  et område i havet ud for den indiske ø Sumatra omkring klokken 10:30 dansk tid onsdag.

Derfor blev der hurtigt sendt tsunamiadvarsler ud for hele Det Indiske Ocean onsdag formiddag, og hele 28 lande havde en aktiv tsunamiadvarsel hængende over sig. Onsdag eftermiddag afblæste U.S. Pacific Tsunami Warning Center tsunamiadvarslen for Det Indiske Ocean flere timer efter, at skælvet ramte.

Læs hele bt.dk's livedækning fra dramaet her.

Rystelserne fra det kraftige jordskælv kunne mærkes i dele af Singapore, Malaysia, Indien og det sydlige Thailand. Også i flere store byer i Indien kunne skælvet mærkes.

Et af de lande, der faktisk blev ramt af en mindre tsunami er Indonesien, der blev ramt af en bølge på omkring 80 centimeter. Ellers blev der kun rapporteret om mindre tsunamier på alt mellem 17 centimeter og en halv meter.

Jordskælvets centrum lå  3,3 kilometer under havets overflade og 495 kilometer fra kysten i Banda Aceh. Myndighederne evakuerede alle hoteller i kystområderne og flyttede folk længere op i landet, så tsunamierne ikke kunne ramme dem.

En af årsagerne til, at de helt store tsunamier, som dem, der fandt sted i 2004, ikke er opstået, kan skyldes, at havbunden ved dette skælv har bevæget sig horisontalt og ikke vertikalt, som det gjorde i 2004. Derfor er risikoen for kæmpe-tsunamier mindre.

ER DU I OMRÅDET? KENDER DU NOGEN I OMRÅDET? KONTAKT BT PÅ 1929@BT.DK

Aceh var blandt de hårdest ramte områder ved den store tsunami 2. juledag 2004, da i alt 225.000 mennesker blev dræbt. Heraf 170.000 i Banda Aceh-provinsen.

Følg med i LIVE-dækningen, hvor vi følger udviklingen.