Hillary Clinton og Donald Trump ligner mere og mere de kommende præsidentkandidater i USA for henholdsvis demokraterne og republikanerne.

Det vurderer Anders Agner Pedersen, redaktør på kongressen.com, som skriver om amerikansk politik, efter at de to kandidater gik ud af Super Tuesday som de to store vindere.

- Den sandsynlighed er efterhånden blevet meget stor. Den er i hvert fald ikke blevet mindre efter resultaterne fra Super Tuesday.

- Vi må nok konstatere, at det bliver sværere og sværere at se for sig, hvordan republikanerne skal stoppe Trump. Og tilsvarende er Hillary Clinton med al sandsynlighed ved at gøre arbejdet færdigt og sikre sig den demokratiske nominering, siger han til Ritzau.

Han mener, at det er for tidligt at konkludere, at Hillary Clinton med garanti vil kunne gå ud af et opgør med Trump som vinder og dermed blive USA's næste præsident.

- Der er lang tid til 8. november, og indtil videre har præsidentvalget vist sig ganske uforudsigeligt. Og jeg vil vurdere, at de kommende måneder bliver mindst lige så uforudsigelige.

- Men det er klart, at Hillary Clinton står med ganske gode kort på hånden, hvis hun skal op imod Donald Trump.

- Både fordi det republikanske parti lige nu er så splittet, som det er tilfældet, og fordi Donald Trump har problemer med at appellere til nogle af de vælgergrupper, der er centrale for at vinde præsidentvalget, herunder latinoerne.

Anders Agner Pedersen kalder valgkampen 2016 for en af de mest uforudsigelige i amerikansk historie.

På demokraternes side kom Hillary Clinton ud af Super Tuesday med sejr i syv delstater mod Bernie Sanders sejre i fire stater, herunder hans hjemstat Vermont.

Anders Agner Pedersen ser ikke Bernie Sanders som en trussel for Hillary Clinton.

- Men han vil forsætte, fordi nattens resultater beviser, at venstrefløjen fortsat står stærkt i det demokratiske parti, og han kan stadigvæk spille en rolle i forhold til at påvirke Hillary Clintons politiske ståsted fremadrettet i en mere venstreorienteret retning, siger han.

Hos republikanerne vandt Donald Trump i seks delstater, mens Ted Cruz vandt i to og partiets favoritkandidat Marco Rubio i en.

Ifølge Anders Agner Pedersen var det vigtigt for Ted Cruz, at han vandt i sin hjemstat, Texas.

Endnu mere afgørende mener han, at valgsejren i Minnesota var for Marco Rubio, der på forhånd ikke var spået nogle sejre.

Han fik brudt den spiral, han har befundet sig i en lille smule, og nu kan han på samme måde som Ted Cruz sige, at "jeg har slået Donald Trump."

Anders Agner understreger dog, at de to kandidater skal komme op med noget ekstraordinært, hvis de skal kunne stoppe Trump.

- Spørgsmålet, der begynder at rejse sig nu, er: Kan man stoppe ham?

/ritzau/