Donald Trump står næsten alene med sin ambition, men han er ikke klar til at droppe sit store valgløfte endnu. Han vil have sin grænsemur - koste hvad det vil.

USA kan være på vej mod en stor krise, hvis landets præsident fastholder, at der skal opføres en mur på grænsen til Mexico.

Et ufatteligt dyrt byggeprojekt, der på trods af Trumps gentagne udtalelser om, at »Mexico skal betale for den«, skal finansieres ved hjælp af amerikanske skattekroner.

Derfor balancerer murens skæbne lige nu på en knivsæg i den amerikanske kongres, hvor det slet ikke er alle, der kan se det geniale i ideen. Især ikke demokraterne, som er presset af deres bagland til at modarbejde præsident Trump, er villige til at ofre skattekroner på muren.

Normalt kunne de diskussioner måske løbe over flere måneder, men nu prøver Trump at presse det igennem på få dage. Grunden er, at finansieringen af den amerikanske stat udløber 28. april, og at man derfor står uden penge, hvis der ikke vedtages et nyt budget.

I den anledning har Trump-lejren signaleret, at han kun vil godkende et budget, hvis der er penge til hans grænsemur. Helt konkret har han bedt kongressen om 1,4 milliarder dollars - svarende til 9,5 milliarder kroner - til at bygge den.

Søndag sagde minister for indenlandsk sikkerhed, John Kelly, således på CNN,

»Jeg tror, han (Trump, red.) helt sikkert vil gøre det rette, men jeg tror, han vil insistere på finansieringen (af muren, red.).«

Også det Hvide Hus' budgetdirektør Mick Mulvaney var søndag på tv, hvor han ikke kunne svare klart, da han blev presset på, om Trump ville underskrive et budget uden penge til muren.

»Vi ved det ikke endnu,« sagde han til Fox News' Chris Wallace.

Så truslen, der nu hænger truende i luften over Washington, D.C., er altså: Ingen penge til muren, intet budget.

Trump selv tweetede søndag om de politiske slagsmål, der lige nu udspiller sig i den amerikanske hovedstad:

'Demokraterne vil ikke lade penge fra budgettet gå til grænsemuren, selvom den vil stoppe stoffer og de meget slemme 'MS-13'-bandemedlemmer.'

MS-13 er en international bande, der startede i Los Angeles, og hovedsageligt består af personer med oprindelse i El Salvador, Honduras og Guatemala. Trump fortsatte:

'Til sidst - men på et senere tidspunkt, så vi kan komme igang - vil Mexico på en eller anden måde betale for den slemt tiltrængte grænsemur.'

Artiklen fortsætter efter Trumps to tweets:

Hvis der ikke kan godkendes et budget, går den amerikanske stat i betalingsstandsning, og så må alle ikke-essentielle dele af den føderale stat lukkes ned. Sidst det skete var i 2013, hvor man ikke kunne blive enig om at hæve gældsloftet. Det betød, at nationalparker, museer og adskillige turistattraktioner var lukkede for besøgende i flere uger, indtil der blev landet en aftale.

USA's 45. præsident Donald Trump runder 29. april et skarpt hjørne - i politisk forstand forstås.

Dér er det nemlig 100 dage siden, at han lagde sin venstre hånd på en bibel, løftede sin højre og aflagde ed for at blive svoret ind som sit lands øverstbefalende.

Forud var gået mere end to måneder, hvor Trump og hans overgangsteam kunne forberede deres politiske dagsorden og slagplan. Og Trump havde ikke så lidt, han havde lovet sin vælgere at få klaret:

Sundhedsreformen, i folkemunde kendt som 'Obamacare', skulle rulles tilbage. Der skulle indføres et forbud mod indrejse i USA for muslimer. Illegale immigranter skulle deporteres.

Og sidst, men på ingen måde mindst: Trump ville have en mur på den sydlige grænse mod Mexico. Han gjorde endda meget ud af, at det ikke ville blive et hegn, som der allerede er opført langs noget af grænsen. Det var en mur, punktum.

De næste dage kommer til at afgøre, om Trump kan sætte et flueben ud for muren, når han 29. april bliver stillet til regnskab for sine første 100 dage som verdens mægtigste mand.

De 1,4 milliarder dollars, Trump kræver til sin mur, er i øvrigt langt under, hvad muren menes at komme til at koste. Eksempelvis har Reuters været i besiddelse af et dokument fra sikkerhedstjenesten Homeland Security, hvor muren anslås at koste 21,6 milliarder dollars - knap 150 milliarder kroner.