Håbet er, at en våbenhvile i det sydlige Syrien vil bane vejen for en bredere og mere robust fredsaftale.

Beirut. En våbenhvile i det sydlige Syrien, som USA og Rusland sammen med Jordan har været med til at formidle, er søndag formiddag trådt i kraft.

Aftalen blev offentliggjort oven på et møde mellem USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, fredag.

Den dækker de tre sydlige provinser Daraa, Quneitra og Sweida.

De to præsidenter mødtes for første gang i den tyske storby Hamburg, hvor det netop afsluttede G20-topmøde fandt sted.

Våbenhvilen er det første initiativ, som Trump-administrationen står bag i samarbejde med Rusland. Det skal forsøge at skabe stabilitet i krigsramte Syrien, skriver nyhedsbureauet AP.

Håbet er, at den vil bane vejen for en bredere og mere robust fredsaftale, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ingen våbenhvile har nogensinde holdt i den seks år lange konflikt.

Og det er ikke klart, hvor meget de krigsførende parter i området - syriske regeringsstyrker og oprørsgrupper - vil bestræbe sig på at overholde aftalen.

Indtil videre ånder alt dog fred og ro, lyder det fra menneskerettighedsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

- Siden i morges har fjendtligheder og skudangreb mellem regimets styrker og oppositionsgrupper været indstillet omkring de store fronter i de tre provinser, siger direktør Rami Abdel Rahman til nyhedsbureauet AFP.

Direktøren tilføjer, at der dog har været lidt spredte skud i byen Daraa kort før middag.

Krigen begyndte i 2011, da demonstrationer mod den syriske præsident, Bashar al-Assad, voksede sig store.

USA og Rusland er blot nogle af de mange parter, som er involveret i den langvarige konflikt, hvor også en række jihadistgrupper som Islamisk Stat har blandet sig.

Mens Syriens styre blandt andet støttes af russerne og Iran, støtter USA og Tyrkiet en række oprørsgrupper, der kæmper imod præsident Assad.

Det første forsøg på at indføre en våbenhvile var ifølge nyhedsbureauet dpa i december 2011.

Siden har der været omkring 15 forsøg på at indføre og overholde hele eller delvis våbenhviler og fredsaftaler.

Den seneste våbenhvile kommer oven på en aftale, som blev indgået i Kasakhstan i maj mellem Syriens støtter, Rusland og Iran, samt Tyrkiet, der som bekendt støtter en række oprørsgrupper.

Her blev de tre parter enige om at indføre fire "deeskalations-zoner".

En af zonerne er i det sydlige Syrien. Men aftalen er endnu ikke trådt i kraft, fordi parterne ikke er blevet enige om, hvordan områderne skal overvåges, skriver AFP.

/ritzau/