Måske var det i virkeligheden slet ikke en dum beslutning, da den kommende præsident Donald Trump fredag talte i telefon med Taiwans præsident Tsai Ing-wen.

Opkaldet har vakt stor forundring, da det markerede første gang i 37 år, at USA og Taiwan var i formel og offentlig kontakt med hinanden. USA brød sit diplomatiske bånd med Taiwan i slutningen af 1970'erne, og Kina betragter ikke Taiwan som en selvstændig stat - men som en udbryderstat, der formelt set er en del af Kina.

Af samme årsag er det blevet betragtet som stærkt kontroversielt, at Trump modtog opkaldet fra Taiwans præsident, og flere eksperter har spekuleret i, hvorvidt det i værste fald kunne betyde starten på koldkrigstilstande mellem Kina og USA.

Men nu viser det sig, at opkaldet i virkeligheden var nøje planlagt.

Det skriver Washington Post, der har talt med flere personer tæt på processen.

Avisen skriver desuden, at opkaldet endda var udfaldet af flere måneders forberedelse blandt Trumps rådgivere. Allerede inden Trump overhovedet blev den republikanske præsidentkandidat, har man således planlagt, hvordan man eventuelt kunne starte en ny kurs over for Taiwan.

Washington Post skriver også, at en række Trump-rådgivere har ønsket at have en hårdere linje over for Kina.

Udadtil har Donald Trump og vicepræsident Mike Pence ellers prøvet at nedtone betydningen af opkaldet ved at understrege, at det var Taiwans præsident Tsai Ing-wen, der ringede Trump op.

»Han tog telefonen, tog imod hendes lykønskninger og gode ønsker, og det var egentlig det,« sagde vicepræsident Mike Pence til programmet ABC News søndag.

Også Trump selv har på sit foretrukne medie Twitter understreget, at det altså var Taiwans præsident, der ringede til ham.

Samme dag tweetede den kommende præsident dog også, at han finder det 'interessant', at USA sælger militærudstyr for milliarder til Taiwan - men at han åbenbart ikke må modtage et lykønskningsopkald.

Trump-rådgiver Richard Grenell afviser, at opkaldet skal symbolisere et skifte i USA's relation til hverken Kina eller Taiwan. Rådgiveren erkender dog samtidig, at det var et planlagt træk.

»Selvfølgelig er alle telefonopkald med statsoverhoveder planlagte,« siger han til Washington Post, uden dog at adressere det konkrete opkald mellem Donald Trump og Tsai Ing-wen direkte.

Kina har offentligt kritiseret USA for opkaldet og hentydet, at det viser, hvor uerfaren Trump er. Flere eksperter har ment, at opkaldet var dumt, mens andre dog netop mener, at det er et kalkuleret træk for at signalere, at USA kommer til at være hårdere over for Kina fremover.

Ifølge politisk klummeskribent hos Washington Post, Marc A. Thiesen, er der dog tale om et decideret genialt træk.

»Det var et helt bevidst træk - og et genialt et,« skriver han i sin klumme.

Thiesen mener samtidig, at Trump netop har ønsket at sende et signal til Beijing om, at de nu har at gøre med en anden form for præsident - en præsident, der kan tale med dem, han vil uden at lade sig diktere af Kina.

Derudover kan der ifølge skribenten også være et andet formål med telefonopkaldet. Det har nemlig ikke kun sendt et signal til den kinesiske regering, men også til det udenrigspolitiske etablissement i Washington, som stadig i høj grad undervurderer Trump. Marc A. Thiesen bemærker samtidig, hvordan mange amerikanske meningsdannere og eksperter har udtrykt større bekymring over opkaldet fra Taiwan, end Kina selv har.

Endelig kan opkaldet også betyde, at Trump får muligheden for at blive husket i den politiske historie som ham, der normaliserer forholdet mellem Taiwan og USA - på samme måde som Obama gjorde med Cuba.