Hvis Kina skulle forsøge på at overtage USA's territorium i Det Sydkinesiske Hav, så kan det føre til krig.

Så klar var meldingen fra pressetalsmanden i Det Hvide Hus, Sean Spicer, mandag på sit første egentlige pressemøde, siden Donald Trump blev indsat som præsident fredag.

»Jeg tror, at USA vil sikre, at vi beskytter vores interesser der,« sagde han ifølge Reuters og tilføjede:

»Det er et spørgsmål om, hvorvidt disse øer befinder sig i internationalt farvand og ikke er en del af Kina, ja, så vil vi forsvare de internationale områder fra at blive overtaget af et land,« lød det fra Sean Spicer, som dermed ikke bidrog til at forbedre det i forvejen noget anspændte forhold de to lande imellem.

Udtalelsen kommer i kølvandet på en række regulere trusler fra Kina, efter kinesiske statsmedier tidligere på måneden ifølge The Guardian advarede med en 'storstilet krig' mellem USA og Kina, hvis Donald Trump som præsident forsøger at blokere kinesernes adgang til øer i Det Sydkinesiske Hav.

Kineserne tilføjede endda, at hvis Donald Trumps seneste udtalelser bliver til realpolitik, når han inden længe tages i ed som USA's 45. præsident, så kan 'de to lande ligeså godt forberede sig på et militært sammenstød'.

I dagene efter gjorde Donald Trumps foretrukne kandidat til udenrigsministerposten, Rex Tillerson, det klart, at man ikke ville tillade kineserne adgang til de omstridte øer. Han ville imidlertid ikke uddybe, hvordan man har i sinde at blokere for adgangen.

Baggrunden for den eskalerede konflikt er, at Kina på det seneste har bygget adskillige befæstningsværker og kunstige øer i Det Sydkinesiske Hav, hvilket opfattes som en sikkerhedstrussel i området. Både Kina og USA's allierede, Taiwan, gør krav på det område. Det samme gør fem andre lande i Sydøstasien.

Under Barack Obamas ledelse forholdt USA sig neutral overfor diverse landes territorialkrav i det højspændte område. Men også han udfordrede Kinas kontrol over store dele af Det Sydkinesiske Hav ved at lade krigsskibe sejle tæt forbi de kunstige øer under påberåbelse af retten til fri sejlads.

Reuters har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den kinesiske ambassade i Washington.