Smilet stivner hos både partifæller og modstandere, mens Donald Trumps himmelfart fortsætter.

I seks måneder er byggemilliardæren og realitystjernen Donald Trump blevet gjort til det amerikanske præsidentvalgs helt store vittighed. Men nu er smilet stivnet. Og selv eksperterne mener (frygter?), at den 69-årige Trump rent faktisk har en realistisk chance ved valget 4. november 2016.

»Vi er mange, der har grinet ad Donald Trump. Men nu er det ham, der griner ad os. Og jeg tror personligt, at han har en ikke urealistiske chance for at blive USAs næste præsident.«

Sådan siger Vanity Fair-journalist David Burstein, der i årtier har dækket amerikansk politik for nogle af landets største medier.

Og Bursteins holdning deles halvvejs af en anden af USAs førende politiske reportere, Matt Taibbi, der for bladet Rolling Stone i månedsvis har analyseret valget under overskriften ’The Republican Clown Car’ - den republikanske klovnebil.

»Jeg tror ikke, at Donald Trump bliver USAs næste præsident. Men han har en rigtig god chance for at blive det republikanske partis kandidat. Og dét i sig selv er fuldstændig uhørt,« siger Taibbi.

Trump forsvinder ikke

Ved næsten hvert amerikansk valg ser vi originale kandidater som Donald Trump.

Kandidater, der i første omgang appellerer til alle de amerikanere, der bare er så trætte af den etablerede elite i Washington D.C.

Den slags politisk komik ender dog som regel første gang, kandidaten siger noget virkelig ekstremt eller direkte dumt. Men det har Donald Trump allerede gjort - adskillige gange.

Og hver gang sker det ’umulige’.

Støtten blandt vælgerne eksploderer. Og mens modkandidater som Ted Cruz og Ben Carson ligger på hver 18 procent af stemmerne, sidder Donald Trump pt. på næsten 40 procent af de adspurgte vælgere.

Den 69-årige byggemilliardær, der arvede sin formue og forretning fra faderen, dykkede i forrige uge helt ned på 24 procent af stemmerne. Men så slog han bare ud med armene og foreslog, at USA med øjeblikkelig virkning forbød indrejse i USA for alle muslimer.

Læs også: Borat er tilbage: Invaderer tv-show og går til angreb på Donald Trump

Den slags rabiate udtalelser ville normalt betyde øjeblikkelig død for en alvorlig politisk kampagne. Men sådan kører klovnebilen anno 2015 ikke. Og Donald Trumps føring blev i stedet fordoblet.

Desperate partifæller

Som valgets eneste republikanske kandidat har Donald Trump ikke nogen Super PAC-støtte fra gustne milliardær-typer. Trump har nemlig sine egne milliarder. Og så har han forlængst lært, at vanvittige udtalelser som dén om indrejseforbud for muslimer eller dén om, at alle mexicanske immigranter er voldtægtsforbrydere, giver spandevis af gratis reklame.

Når man hedder Donald Trump, så er selv den mest negative omtale nemlig god reklame. Og når hundredtusinder af oprørte englændere indsamler underskrifter for at forbyde Trump indrejse i Storbritannien, så har det den stik modsatte effekt hjemme i ’Trump-country’.

Jo mere europæiske lande brokker sig over Donald Trump, des højere er han elsket af sine amerikanske vælgere,« siger David Burstein.

Og det er ikke kun modstanderne, der frygter Donald Trumps fremmarch.

Inde i det republikanske parti, der i september tvang Trump til at underskrive en kontrakt om gensidig troskab, spreder panikken sig også.

Her mener de fleste nemlig ikke, at Trump kan klare en valgkamp imod den demokratiske kandidat Hillary Clinton. Og derfor har partikernen, ført an af majoritetleder Mitch McConnell, forsøgt sig med en panikløsning - for at slippe af med Trump.

Satser på kampvalg

Istedet for at have kandidaten udpeget på forhånd, vil partiet ifølge avisen The Washington Post lægge op til en sidste desperat kampvalg ved det republikanske konvent i Cleveland 18. juli, hvor hele partiet skal samle sig bag ét navn.

Her håber den gamle kerne at introducere en mere traditionel kandidat som alternativ til Donald Trump. Men til dén idé siger modkandidat, Ben Carson:

»Det er mytteri. Den kandidat der har flest stemmer, skal nomineres. Og hvis vi vælger en anden, så er der noget helt galt.«