Vækst. Trods krisen opfordres de europæiske lande til at åbne op for massiv indvandring af arbejdskraft.

Giv alle veluddannede udlændinge fri adgang til at arbejde i Danmark og Europa. Det er otte globalt anerkendte topøkonomers opskrift på, hvordan et kriseramt Europa skal klare sig i konkurrencen med klodens fremadstormende økonomier, skriver Berlingske.

Europas aktuelle krise med store budgetunderskud og voksende frygt for arbejdsløshed bør ikke få Europa til at lukke grænserne, lyder advarslen fra de otte økonomer, som Berlingske Business Magasin har interviewet. Et mere tillukket Europa, som der er tendenser til i flere europæiske lande, vil på lang sigt kun forværre kontinentets muligheder for igen at få gang i væksten, påpeger økonomerne.

Hovedproblemet er, at antallet af europæere i den arbejdsdygtige alder falder, mens arbejdsstyrken stiger i absolutte tal de fleste steder uden for Europa.

»Selv på områder, hvor der i øjeblikket er arbejdsløshed, bør Europa åbne mere op af hensyn til fremtiden,« siger Jim O’Neill, formand for Goldman Sachs Asset Management, til Berlingske.

Flere af de otte økonomer går tilmed skridtet videre og anbefaler, at der også åbnes markant mere op for mindre veluddannet arbejdskraft.

»I har et stort aldersproblem i Europa, og I har brug for flere unge. Der er behov for mere, end man kan få ved alene at åbne op for den højt kvalificerede arbejdskraft,« siger Arvind Subramanian, seniorrådgiver ved det velansete Peterson Institute for International Economics i Washington.

Økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er enig med de otte internationale økonomer i, at mere arbejdskraft udefra »kan bidrage markant til at løse et af Europas store udestående problemer.« Men der skal ifølge vismanden fokuseres på veluddannede indvandrere i den arbejdsdygtige alder. »På kort sigt vil de mange indvandrere ikke komme i arbejde i den nuværende konjunktursituation, men på længere sigt vil en større arbejdsstyrke føre til stigende beskæftigelse,« siger han.

Tankegangen er, at en større arbejdsstyrke i første omgang vil presse lønningerne ned og gøre det mere attraktivt at investere i Europa. Det vil så igen føre til flere jobs og derpå igen stigende lønninger.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) siger, at regeringen først på anden vis vil sætte gang i væksten. »Men om to-tre år vil vi – hvis der er behov for den udlandske arbejdskraft – stå klar med åbne arme,« siger hun.