I kølvandet på terrorangreb og uro oplever rejseselskaber faldende interesse for Tyrkiet som sommerferiedestination.

Tyrkiets sjette største by Gaziantep blev søndag morgen rystet af en eksplosion, da en bombe blev udløst foran en politistation i byen og tog livet af to personer og sårede adskillige.

Terrorangrebet i byen, der ligger tæt ved landets grænse til det uroplagede og krigshærgede Syrien, er blot det seneste i en lang række angreb, der har kostet tyrkere såvel som turister livet.

Samtidig blev storbyen Istanbul ramt af voldsomme optøjer i forbindele med demonstrationer i forbindelse med 1. maj. Den voldsomme dag fortsatte, da fire personer, som mistænkes for at være tilknyttet Islamisk Stat, blev anholdt for at have planlagt et terrorangreb i hovedstaden Ankara. Anholdelserne fandt sted samme dag som det planlagte angreb angiveligt skal have fundet sted, rapporterer det tyrkiske nyhedsbureau Anatolia.

De hyppige terrorangreb i Tyrkiet har fået danske charterrejsendes interesse for landet som feriedestination til at falde. Det fortæller Nikolai Johnsen, pressechef i Danmarks næststørste rejsebureau Star Tour.

»Tyrkiet er hårdt ramt lige nu. Der er stadig mange, der gerne vil rejse til Tyrkiet, men vi har over en periode set, at danskernes lyst til at rejse til Tyrkiet er blevet påvirket,« siger Nikolai Johnsen.

Vælger Tyrkiet fra

Priserne på rejserne til Tyrkiet er ifølge Star Tours pressechef »historisk lave«, men det har ikke fået Star Tour-kundernes interesse for charterrejserne til landet til at stige.

Oprindeligt havde Star Tour planlagt at sende 18 fly til Tyrkiet hver uge i sommersæsonen. På grund af den dalende interesse er det blev skåret ned til 10 fly om ugen. Ifølge pressechefen betyder det, at Star Tour i år forventer at sende mellem 15.000 og 20.000 færre gæster til Tyrkiet i løbet af denne sæson. Det svarer til en nedgang påca. 20 pct.

»De uroligheder, der er, finder sted langt fra turistområderne, men vi kan tydeligt se, at der er nogle, der vælger Tyrkiet fra som feriedestination, fordi de er usikrepå det. Vi ligger lige nu ca. 20 pct. lavere end vi gjorde sidste år,« siger Nikolai Johnsen.

Danmarks største rejseselskab, Spies, oplever ikke, at kunderne dropper rejserne til Tyrkiet i samme grad som det er tilfældet for Star Tour. Kommunikationschef Torben Andersen fortæller, at antallet af solgte rejser til Tyrkiet lige nu ligger 2 procent under normalen.

»Vi har sat priserne ned med 20 procent, fordi vores samarbejdspartnere i Tyrkiet har givet os nogle gode rabatter, som vi lader gå videre til kunderne. For mig viser det, at danskerne stadig gerne vil rejse til Tyrkiet, hvis prisen er rigtig,« siger Torben Andersen.

Høj risiko for terror

Tyrkiet har været blandt danskernes foretrukne charterdestinationer de seneste år. Tal viser, at de danske rejseselskaber sidste år sendte cirka 260.000 danskere til forskellige tyrkiske turistområder.

Mens Star Tour som en reaktion på den dalende interesse for Tyrkiet som feriedestination har reduceret antallet af flyafgange til Tyrkiet, har rejseselskabetsat flere fly ind, der kan sende danskere tildestinationer som eksempelvis Cypern samt Kreta og Rhodos i det græske øhav.

Spies har derimod valgt ikke at ændre på det antal fly, der kan flyve gæster til Tyrkiet.

»Vi har ikke lavet ændringer i vores rejseprogram for i år. Det har der ikke været grundlag for at gøre,« siger Torben Andersen.

I rejsevejledningen for Tyrkiet skriver Udenrigsministeriet, at »der er en høj risiko for terrorangreb i Tyrkiet«, og at risikoen er størst nær Tyrkiets grænse til Syrien.

»Det bør dog understreges, at danske rejsende i almindelighed har et problemfrit ophold i Tyrkiet,« skriver Udenrigsministeriet i rejsevejledningen.

’Ring til dit rejsebureau’

Både Spies og Star Tour lægger stor vægt på, at der ikke har været terrorangreb i nærheden af de tyrkiske byer, hvor danskere tager på charterferie.

Nikolai Johnsen opfordrer rejsende til at holde sig orienterede om situationen på feriedestinationen, og når man er på charterrejse i Tyrkiet, er der råd og vejledning at hente hos rejseselskabernes guider.

»Vi opfordrer de rejsende til at orientere sig og have tæt kontakt med vores guider dernede, hvis der er noget, de er i tvivl om,« siger Nikolai Johnsen.

Har man allerede bestilt en rejse til Tyrkiet og er usikker på, om det er sikkert at tage af sted, opfordrer pressechefen til, at man henvender sig til rejsebureauet.

»Jeg synes, at man skal ringe til sit rejsebureau og tage en snak med dem om, hvordan tingene forholder sig, og hvad man eventuelt kan gøre,« siger han.