Storbritanniens farvel til EU kan også blive et farvel til medarbejdere fra EU uden britisk statsborgerskab. Det ærgrer og bekymrer Tiger-chef Philip Bier, hvis han og Tiger mister godt personale som konsekvens af Brexit.

»Det, som er min største bekymring, er, at 33 procent af mine butiksbestyrere kommer fra EU.«

Philip Bier er direktør for og medejer af Tiger Retail Ltd., som er den danske butikskæde Tigers joint venture i Sydøstengland. Han har knap nok sovet i nat, fordi han har fulgt optællingen af afstemningen om Storbritanniens fremtid i EU, og han er langt fra tilfreds med flertallets beslutning om, at landet fremover skal stå uden for den europæiske union.

Selvom han forventer »nogle fornuftige løsninger mellem EU og UK«, er usikkerheden om fremtiden nok til at skabe bekyring hos direktøren. Ikke mindst for sine ansatte, som for en stor dels vedkommende har pas fra et EU-land - men ikke fra Storbritannien. Ingen ved endnu, hvordan Storbritanniens farvel til EU vil påvirke de ansattes arbejdstilladelse.

»Folk bliver nervøse,« siger Philip Bier.

Selv har Philip Bier boet i Storbritannien i 30 år. Han er britisk gift og har britiske børn, og han har skabt 600 arbejdspladser i Tiger Retail Ltd. Den danske advokat forventer på den baggrund, at han ikke står først i køen for at blive smidt ud af Storbritannien som konsekvens af Brexit. Men Philip Bier har alligevel fredag morgen printet en ansøgningsblanket til britisk statsborgerskab ud.

»Det en en usikkerhed og en enorm skam, at der nu bliver stillet spørgsmålstegn ved den arbejdskraft, der er kommet fra EU. Det er en skøn kulturel blanding, som måske ikke bliver det samme fremover,« siger han og tilføjer, at immigranter historisk har bidraget både økonomisk og kulturelt til det britiske samfund.

Philip Bier fortæller, at en julefrokost for de ansatte i Tigers butik i Londonbydelen Hammersmith typisk består af lige så mange nationaliteter, som der er medarbejdere. Personalet i Hammersmith har i dag - lige som resten af medarbejderstaben - fået en beroligende mail fra chefen.

»Jeg skriver til dem alle sammen i dag, for de er selvfølgelig nervøse, og jeg vil godt forsikre dem om, at det, der eventuelt kommer til at ske, tager lang tid,« siger han og tilføjer, at usikkerheden kan få folk til at træffe beslutnigen om at forlade Storbritannien.

Foruden personalesituationen er Philip Bier ikke så bekymret for, om Brexit får negative konsekvenser for de mere end 50 Tiger-butikker i London og det sydlige England.

»Det, vi sælger i Tiger, er ikke så økonomisk påvirket af, om man er medlem af EU. Men det skaber en masse usikkerhed, og usikkerhed er aldrig godt for forretning,« siger han.

De fleste af Tigers varer i Storbritannien er prissat til 1 pund eller 2 pund, og Philip Bier erkender, at det vil gøre ondt, hvis det bliver nødvendigt at sætte priserne op som konsekvens af et eventuelt yderligere fald i pundet i forhold til euroen. Men det forventer Philip Bier ikke kommer til at ske.

»Som helhed ville jeg helt klart foretrække, at det ikke var sket, men jeg tror, det bliver rimelig begrænset, hvordan det påvirker Tiger herovre,« siger han.

Tiger blev stiftet af Lennart Lajboschitz i 1995 og har i dag over 500 butikker i hele verden. I 2014 blev butikskæden købt af kapitalfonden EQT, som har sat tryk på ekspansionen, og i 2015 alene åbnede Tiger-koncernen 174 nye butikker. Omsætningen i seneste regnskabsår lå på 3,6 milliarder kroner, hvilket gav et overskud på 210 millioner kroner.