Risikoen for terrorangreb er ikke blevet større efter gidselvideo fra Islamisk Stat, hvor Danmark nævnes, vurderer tidligere PET-chef.

IRAK: Terrortruslen mod Danmark er alvorlig, men den bliver ikke skærpet af, at Danmark nævnes i en ny video med en britisk journalist, der bliver holdt som gidsel af Islamisk Stat (IS).

Det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

»Truslen er ikke spor anderledes i dag, end den var i går eller for 14 dage siden. Den er i forvejen meget alvorlig,« siger han.

I den næsten seks minutter lange video taler det britiske gidsel om, hvordan Vesten har undervurderet Islamisk Stats styrke, og her nævnes Danmark som ét af flere lande, der forsøger at bekæmpe IS.

Hans Jørgen Bonnichsen påpeger, at det er en del af terrorbevægelsens strategiske metoder at føre det, den tidligere PET-chef kalder »psykologiske operationer«, som skal skabe frygt, og som understøttes af de henrettelsesvideoer, IS har offentliggjort.

»Videoen skal ses i forhold til de psykologiske operationer, hvor man forsøger at påvirke os i den vestlige verden. Skræmme os på en sådan måde, at vores livskvalitet bliver forringet,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, som vurderer, at IS med videoen først og fremmest henvender sig til organisationens tilhængere rundt omkring i verden.

At sikkerhedsniveauet ikke vokser i takt med udbredelsen af videoen skyldes, at samtlige af verdens efterretningstjenester er stærkt fokuseret på at holde øje med personer, der potentielt kunne tænkes at lægge terrorplaner, betoner han. Senest blev et angreb i Australien afværget.

»Det i sig selv medvirker til, at det bliver meget vanskeligt for nogen af de hjemvendte i Danmark at foretage sig den slags ting - netop fordi de har påkaldt sig så meget opmærksomhed, som de har.«

Hans Jørgen Bonnichsen mener heller ikke, at Danmarks ja til at indgå i en kernekoalition med blandt andre USA med det formål at bekæmpe IS er med til at forværre sikkerhedssituationen.

»Det er der så mange lande, der er. Du kan tage et hvilket som helst af de andre lande, der er med, og de er mindst lige så udsatte. Efter nattens angreb er der nogen, der måske er endnu mere udsatte, end vi er, fordi vi ikke deltager i kamphandlinger,« siger han med henvisning til, at USA og en række koalitionspartnere natten til tirsdag har gennemført de første luftangreb mod IS i Syrien.

Samtidig vurderer den tidligere PET-chef, at IS ikke har kapacitet til på samme tid at beskytte sig i Syrien og Irak og have en kompetent styrke, som er i stand til at begå terrorhandlinger i Vesten.

»Det er utroligt nemt at fremsætte en trussel, men man skal altid se på, om de har viden, evner, tid og i det hele taget muligheden for at gøre det. Og der bliver alle kræfter nok i øjeblikket brugt på at stabilisere sig i Nordirak og Syrien.«