En tidligere agent for PET hævder, at han var med til at spore en al-Qaeda-leder, som amerikanerne siden dræbte. Det er dybt problematisk, påpeger eksperter.

Sidste år medvirkede PET til at jagte en af verdens mest eftersøgte al-Qaeda terrorister, terrorlederen Anwar al-Awlaki, som den 30. september 2011 blev dræbt under et amerikansk droneangreb.

Det siger den tidligere PET-agent Morten Storm til Jyllands-Posten.

PET og CIA havde i samarbejde placeret ham så tæt på Anwar al-Awlaki i Yemen, som det var muligt.

- Jeg kunne hjælpe CIA og PET til at spore Anwar, så amerikanerne kunne sende en drone efter ham. Det var hele planen, som var lavet af CIA og PET, forklarer Morten Storm.

Han fik sidste år kontakt til al-Qaeda-lederen via sendebude, som bragte beskeder frem og tilbage via USB-stik. Det medvirkede til at spore Anwar al-Awlaki, som siden blev dræbt på baggrund af en ordre fra den amerikanske præsident, Barack Obama.

Jyllands-Posten skriver, at avisen er i besiddelse af en lydoptagelse, hvor en CIA-agent omtaler den fælles mission mellem PET og CIA. Af lydoptagelsen fremgår det også, at Obama ved, hvem Morten Storm er.

CIA-agenten siger dog samtidig, at det ikke var den fælles mission mellem de to efterretningstjenester, som førte til drabet på al-Qaeda-lederen.

Sagen rejser alvorlige spørgsmål om PETs skjulte aktiviteter i krigen mod terror og manglen på demokratisk kontrol med efterretningstjenesten, siger Gorm Toftegaard Nielsen, som er professor i strafferet på Aarhus Universitet.

- Hvis det er sandt, at PET har hyret en agent og arbejder sammen med ham for at dræbe al-Awlaki, foreligger der efter dansk ret helt klart et forsøg på medvirken til drab, forklarer han.

Også professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, er bekymret.

- Ingen dansk myndighed har beføjelse til at planlægge eller deltage i overlagte drab, medmindre der foreligger en krig eller anden væbnet konflikt. Adgangen til at dræbe under væbnet konflikt reguleres af folkerettens regler, siger han.

Andre jurister påpeger dog, at PET-aktionen ikke strider mod reglerne, da der er tale om en væbnet konflikt.

PET-chef Jakob Scharfs eneste kommentar til sagen er, at den danske efterretningstjeneste ikke har bidraget til den militære operation, der dræbte Anwar al-Awlaki.

Han ønsker ikke at kommentere, om PET bidrog til at finde den eftersøgte terrorist, sådan som Morten Storm hævder.-



Hvad mener du?

Deltag i debatten under artiklen