Ny rapport fra Amnesty International dokumenterer tortur i det sydlige Thailand.

Bangkok. Myndighederne i Thailand forbød onsdag et pressemøde, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty International ville holde i Bangkok om tortur i kongeriget, skriver AFP.

To personer fra Amnesty Internationals stab skulle have talt på pressemødet om 74 tilfælde af påstået tortur begået af Thailands politi og militær.

- Men Amnesty Internationen fik besked på at aflyse mødet, hvis man ikke ville risikere en retssag, fordi mødet er i strid med landets arbejdslovgivning, siger Omar Waraich, som er talsmand for Amnesty International.

Amnesty International havde på forhånd givet myndighederne den nye rapport.

Politiske møder og protestaktioner er forbudt af den regerende juntaen, som har anholdt et stort antal personer, fordi de kritiserede regimet.

Tre personer, som har udarbejdet en opsigtsvækkende rapport i det sydlige Thailand, er blevet sagsøgt for injurier.

I den nye Amnesty-rapport fortæller en række ofre om tortur og grove overgreb.

- De holdt en plastikpose over mit hoved, indtil jeg besvimede, og hældte så en spand koldt vand på mig. De gav mig elektriske stød på min penis og mit bryst. Mine ben blev bundet sammen, og mit ansigt dækket med tape og en plastikpose, siger en mand ved navn Tul, som var militærets fange i en uge.

- Vil I ikke godt skyde mig og sende mit lig til min familie, siger den thailandske mand til sidst.

I rapporten berettes om 74 cases med tæsk, kvælninger med plastikposer, stranguleringer med hænder eller reb, waterboarding, elektriske stød på kønsdelene og andre former for ydmygelser rettet mod politiske modstandere og enkeltpersoner.

- De fleste ofre er for bange til at sige noget. Og når de står frem, bliver de som oftest ignoreret af domstolene. Vel at mærke de samme domstole, der gerne accepterer tvungne tilståelser ? selv efter de er blevet trukket tilbage.

- Torturbødlerne bliver ikke straffet for deres ugerninger, men ofrene bliver dømt til at finde sig i den ene uretfærdighed efter den anden, siger Rafendi Djamin, der er chef for Amnestys afdeling i Sydøstasien og Stillehavet.

/ritzau/