Der ses med stor alvor på flere tilfælde af mulig sabotage på telemaster i Sverige. Teorierne om eventuelle bagmænd er mange. Situationen er så tilspidset, at det officielle Rusland har afvist at stå bag.

Uroen breder sig i Sverige, efter at flere telemaster den seneste tid tilsyneladende er blevet udsat for sabotage. For hvem står bag ødelæggelserne af disse strategisk vigtige master? Er det drengestreger, terrorister eller måske russerne, der er på spil? Politi og efterretningstjenesterne har ingen svar endnu, men ødelæggelserne tages alvorligt.

»Det er exceptionelt. Vi har aldrig været udsat for den slags sabotage før. Vi vil ikke spekulere i, hvad der er sket og hvorfor. Men vi konstaterer, at politiet i sin efterforskning kalder det sabotage,« siger Paul Roswall fra netoperatøren Teracoms pressetjeneste til Berlingske.

Teracom, der også betjener telemaster i Danmark, ejer en af de telemaster, der er blevet udsat for sabotage. Häglaredsmasten uden for Borås er en af Sveriges højeste telemaster. Da en alarm gik søndag i sidste uge viste det sig, at masten var knækket i 100 meters højde. Mange mennesker mistede deres TV- og radiosignal. Og ifølge det svenske public service-medie Svt.se blev op mod 188.000 mennesker påvirkede af det.

Efterfølgende spredte en video sig på nettet af unge, der dagen før sabotagen havde klatret i masten. Men efter at de unge fra videoen meldte sig selv, vurderede politiet, at de ikke var skyld i ødelæggelserne, skriver Svt.se. At Teracom finder episoden alvorlig, viser sig i øget beredskab, fortæller Paul Roswall. Virksomheden har placeret sikkerhedsvagter på 54 såkaldte højmaster i hele Sverige. Og sikkerheden opgraderes nu overordnet med TV-overvågning og alarmer for Teracoms i alt 600 telemaster.

For Häglaredmasten er ifølge Svt.se et såkaldt »beskyttelsesobjekt«, der anses for at være særligt vigtigt for samfundet og derfor skal beskyttes mod sabotage, terrorisme og spionage.

Indenrigsminister Anders Ygeman (S) sagde tirsdag, at det var alvorligt, at nogen har ønsket at »påvirke samfundets mulighed for at formidle information til almenheden«, sagde han.

Flere telemaster er ødelagt

Og det drejer sig om mere end kun den ene mast. Onsdag kom det frem, at endnu en telemast tilsyneladende tidligere i maj havde været udsat for ødelæggelser. Der var blevet klippet et kabel af til masten, der står i byen Tranemo. Fredag afviste politiet, at endnu en mast i byen Falköping var blevet udsat for sabotage. Og fredag blev politiet desuden tilkaldt til en telemast i Stockholm-forstaden Nacka, hvor en mand angiveligt klatrede rundt.

Forsvarsordfører for de svenske konservative, Moderaternes Hans Wallmark, har krævet en redegørelse fra forsvarets efterretnings- og sikkerhedstjeneste, Must.

»Det er meget alvorligt, det her. For et stykke tid siden blev også flere store svenske mediehuses websider udsat for angreb, så de blev lagt ned. Must er nødt til at fortælle os, om der er et mønster i det her,« siger han til Berlingske.

Er du bekymret for, at der er kobling mellem angreb på telemaster og mediers hjemme­sider?

»Det vil være forkert af mig ikke at stille det spørgsmål til Must. Det er vigtigt, at vi tænker igennem, hvad der er af sårbarheder i det moderne samfund. At vi ved, hvad der sker, når en mast stopper med at fungere eller en radar sætter ud. Måske er der flere trusselbilleder i det moderne, udviklede samfund, end vi havde regnet med,« siger han.

Hans Wallmark vil ikke spekulere i, hvem der kan stå bag sabotagen.

Teorierne har ellers fået frit løb.

Blandt andet har terrorforsker Hans Brun fra King’s College i London vurderet, at det kunne være fremmede magter – og mest sandsynligt russerne – der var på spil. Men det vil Rusland ikke have siddende på sig. »Konspirationsteorier med en åbenbar antirussisk undertone« kaldte den russiske ambassade i Stockholm Bruns teori fredag. På deres Facebook-side skrev de ifølge Svt.se også, at de var overraskede over kommentaren.

Herhjemme har telemasterne ikke været udsat for noget lignende. I hvert fald har direktør i teleselskabernes branchesamarbejde Teleindustrien, Jacob Willer, ikke kendskab til sådanne episoder i Danmark i de seks år, han har været i branchen.