RUSLAND: En kvindelig selvmordsbomber tog mindst 14 mennesker med sig i døden og sårede omkring 34, da hun søndag udløste sine sprængstoffer ved indgangen til en togstation i Volgograd i det sydlige Rusland.

Angrebet satte øjeblikkeligt spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring vinter-OL om fem uger, der skal afholdes i sortehavsbyen Sochi sydvest for Volgograd.

Ifølge lektor i russisk politik ved Københavns Universitet Flemming Splidsboel Hansen har myndighederne nærmest dannet en jernring om Sochi, og derfor er det svært at forestille sig et terrorangreb i OL-byen.

»De russiske myndigheder har lagt mange kræfter i at sikre legene, og der vil være et tårnhøjt sikkerhedsopbud. Det vil formentlig blive endnu større nu,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Ifølge Ruslands antiterrorkomité tyder meget på, at eksplosionen blev forårsaget af en kvindelig selvmordsbomber. I så fald kan det meget vel være en »sort enke« fra Dagestan eller Tjetjenien i det nordlige Kaukasien, der står bag angrebet, vurderer lektoren.

Se billederne: Her hjælper de kvæstede og dræbte fra bombeangrebet

Betegnelsen, der især anvendes i Rusland, dækker over kvinder, der har mistet deres mænd i kamp mod russiske soldater og hævner tabet ved at angribe civile.

»Sorte enker« har flere gange slået til mod Rusland, senest i Volgograd for to måneder siden, da seks mennesker i en bus blev dræbt af en bombeeksplosion. Kvindelige selvmordsbombere fra det nordlige Kaukasien stod også bag et angreb på to metrostationer i Moskva i 2010, som kostede 35 mennesker livet, og angreb på to passagerfly i 2004, som dræbte 90 mennesker.

Flemming Splidsboel Hansen kalder det realistisk, at Rusland efter søndagens angreb i Volgograd vil slå hårdt ned på Dagestan, som de russiske myndigheder - modsat Tjetjenien - ikke har styr på.

»Rusland vil gå meget langt for at forhindre nye angreb. Der kan sagtens komme en omfattende efterretnings- og politimæssig aktion for at sikre, at man kan holde oprørsgrupperne nede - især nu her op til de olympiske lege og under deres afvikling,« siger lektoren.

Han vurderer dog ikke, at Rusland er klar med et militært modtræk, hvis det viser, at kvinden kommer fra det nordlige Kaukasien.

Læs også: NATO-chef fordømmer terrorangreb i Volgograd

»Jeg tvivler på, at Rusland vil iværksætte større militære kampagner, som man har set det i Tjetjenien af to omgange. Myndighederne har godt nok paramilitære styrker under indenrigsministeriet, som man vil kunne benytte, men da der er tale om isolerede oprørsgrupper, vil det blive en yderst vanskelig operation,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Oprørere i det nordlige Kaukasien forsøger at indføre en islamisk stat gennem væbnet kamp. Deres leder, Doku Umarov, er tidligere kommet med en klar opfordring om at angribe civile uden for regionen og forstyrre de olympiske lege.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har bedt relevante myndigheder om at skrue op for sikkerheden efter eksplosionen i Volgograd. Det gælder blandt andet lufthavne og togstationer.