Solar Impulse 2 er nu på vej mod Abu Dhabi, hvorfra flyets to schweiziske piloter indledte deres eventyr.

Kairo. Det lille soldrevne fly Solar Impulse 2 har indledt sin 17. og sidste etape på sin rejse Jorden rundt.

Tidligt søndag morgen lettede flyet med eventyreren Bertrand Piccard ved styrepinden fra Kairo i Egypten og satte kurs mod Abu Dhabi.

Det oplyser mandskabet bag projektet i et tweet ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den afsluttende flyvning er ifølge Twitter-teksten også den vanskeligste.

Ud over flyveforbudszoner på ruten er det især vejrbetingelserne og termikken, luftstrømmenes op- og nedadgående bevægelser, der giver piloten ekstraordinære og svære udfordringer.

Flyvningen fra Kairo til Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater ventes at tage mellem 48 og 72 timer. En tidligere planlagt afgang fra Kairo måtte udskydes på grund af ugunstige vejrforhold samt et maveonde hos Bertrand Piccard.

Ifølge projektets hjemmeside befinder flyet sig ved 5-tiden natten til søndag i en højde af cirka 3300 meter. Efter tre timer og 32 minutter i luften har det tilbagelagt 225 kilometer.

Flyet har en anslået tophastighed på næsten 150 kilometer i timen, men normalt tilbagelægger det en distance på 90 kilometer i timen i dagtimerne, mens farten på natlige flyvninger holdes nede på cirka 60 kilometer for at spare på de solopladede batterier.

Piccard og hans schweiziske makker, André Borschberg, som skiftes til at styre det etsædede fly, håber med den over et år lange rundflyvning at slå et slag for udnyttelse af vedvarende energi.

Flyet, der er bygget i kulfiber, et stærkt, men let materiale, og spænder 72 meter mellem vingespidserne, holdes i luften helt uden brændstof. I stedet drives det frem af over 17.000 meget tynde solceller.

De to schweiziske videnskabsfolk vil med flyvningen, der blev indledt fra Abu Dhabi ved Den Persiske Bugt 9. marts 2015, påvise, at solenergi kan være en kilde til teknologier, der er nænsomme over for klodens miljø.

Flyet har krydset både Stillehavet og Atlanterhavet i løbet af den 35.400 kilometer lange tur.

/ritzau/