Danmarks udenrigsminister kalder det »betryggende«, at den syriske opposition skal ledes af en »moderat og kompetent politiker«. Men der er stadig lang vej hjem for Syrien, understreger han.

SYRIEN: Syriske oppositionsgrupper blev efter ugelange forhandlinger i Doha enige om at danne en samlet oppositionskoalition mod præsident Bashar al-Assad, og ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) giver det tryghed på flere fronter.

- Dels har det betydning i forhold til den interne situation i Syrien, hvor der er betydelig bekymring blandt etniske og religiøse mindretal om sikkerheden for, hvilken vej Syrien slår ind på efter Assad. Det, der blev besluttet i Doha, vil berolige på den måde, at det sender et signal om villighed til at være en inkluderende opposition, siger Villy Søvndal til Berlingske Nyhedsbureau.

- Og det er vigtigt, at også resten af verden kan være tryg ved, at dem, der står klar til at overtage magten efter Assad, er villige til at acceptere alle regler for god regeringsførelse, menneskerettigheder og demokrati, tilføjer udenrigsministeren.

Koalitionen valgte efter dens dannelse søndag enstemmigt Mouaz al-Khatib, præst og tidligere imam fra Damaskus, til sin præsident. Khatib, der beskrives som en moderat muslim, opfordrede med det samme soldater om at forlade den syriske hær og alle oprørere til at samle sig.

- Efter alle de oplysninger, jeg har, er han en kompetent politiker, og når man både er moderat og har kvalifikationerne, så ligner det noget af det bedste, man kunne håbe på i forhold til lederskab. Men jeg vil gerne understrege - der er stadig lang vej hjem for Syrien, siger Villy Søvndal.

Sune Haugsbølle, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, siger om Khatib, at han »har stor symbolværdi, stor religiøs vægt og er indstillet på at ændre regimet«.

- Man er godt klar over, at Vesten og andre ikke helt stoler på opstandens forskellige fraktioner, så hvis det ellers holder og kommer til at fremstå som en enhed, kunne det betyde, at man viser et mere samlet ansigt, og at omverden ville have en mere samlet samarbejdspartner at støtte, siger Sune Haugsbølle.

Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, har udtalt, at »der ikke længere er nogen undskyldning for udenlandske regeringer for ikke at støtte en syrisk opposition, hvis indsats har givet mange en pause«.

Den nye koalition modtager også stor ros fra Frankrig.

- Frankrig vil sammen med sine partnere sikre international anerkendelse af denne nye enhed som repræsentant for det syriske folks forhåbninger, udtaler den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, i en erklæring, hvor han kalder Assads regering »det kriminelle regime i Damaskus«.

De op mod 60 medlemmer af koalitionens generalsekretariat skal senere vælge en 10 mand stor forsamling, der skal fungere som en overgangsregering og have bemyndigelse i de områder, som oprørsstyrkerne, herunder ikke mindst Den Frie Syriske Hær, efterhånden erobrer fra regeringshæren.

Den nye koalition vil også etablere et særligt militærråd, der skal have direkte forbindelse med de væbnede oprørsgrupper inde i Syrien.