IS-krigere søger berømmelse og anerkendelse på sociale netværk. Men digitalt sløs afslører deres gemmesteder, bevægelser og venner. Senest til at hoppe i den digitale fælde er en konvertit fra New Zealand.

JERUSALEM: Kiwi Jihadi, som islam-konvertitten Mark Taylor fra New Zealand kalder sig selv, ender nok med at gøre mere skade end gavn mod den islamiske stat, han kæmper for.

Mellem oktober og december 2014 fyrede han 45 tweets af, ligesom mange andre af de jihadister han kæmper side om side med for Islamisk Stat i Syrien og Irak. Hvad Kiwi Jihadi ikke havde tænkt over, var, at alle hans meddelelser på 140 tegn også videresendte hans nøjagtige geografiske placering til det hav af efterretningstjenester, private sikkerhedsfirmaer og journalister, der overvåger hans slags. Han har nu slettet sine tweets, men skaden er sket.

IBRABO, en canadisk terrorforskningsorganisation har offentliggjort et detaljeret kort over de steder Kiwi Jihadi har opholdt sig de seneste måneder ved at bruge lokalitetsoplysninger fra hans beskeder på Twitter.

I et enkelt tilfælde kan Kiwi Jihadi spores til et bestemt hus i byen al-Tabqah i Syrien. Her opholdt han sig i begyndelsen af december. Han er ikke den første IS-kriger, der blotter sig selv og dele af Islamisk Stats hemmeligheder. Formodentlig heller ikke den sidste.

Ifølge IBRABO har jihadister fra både Canada og Frankrig begået samme fejl gentagne gange. Måske har de hjulpet koalitionen mod IS til at identificere såkaldte »sikre gemmesteder«. Måske har deres egen selvpromovering på Twitter været et af ledene i den proces, der i sidste ende munder ud i et droneangreb og endnu en nyhed om 18 eller 20 døde i et af koalitionens angreb mod IS.

Genkendelige selfies

For efterretningstjenesterne er IS-krigernes ivrige brug af sociale medier ofte en guldgrube. Ikke kun fordi det er muligt at spore deres lokalitet. Krigerne, som det også er tilfældet med Kiwi Jihadi, tager selfies og fanger sammensvorne jihadisters ansigter i baggrunden, eller bygninger, bjerge og træer, der let kan genkendes.

Den slags er ikke nogen stor udfordring for efterretningstjenester, der på relativt kort tid både kan fastslå jihadisternes identitet ud fra et ansigtsbillede og på samme måde fastslå den geografiske lokalitet ud fra landskabet i baggrunden. Den slags kan både bruges i planlægning af eventuelle angreb, men også af forskellige landes efterretninger, der indsamler oplysninger til eventuel retsforfølgelse af hjemvendte IS-medlemmer.

I løbet af sommeren blev den præcise lokalitet på en IS-træningslejr i Mosul fastslået på grund af krigernes egne billeder. Her var det en bro i baggrunden, der sladrede.

I et andet tilfælde kunne briten Eliot Higgins, der har fulgt brugen af forskellige våben i Syrien-krigen på egen hånd konkludere lokaliteten, hvor journalisten James Foley fik sin hals skåret over. Her var det de bløde gule bakker uden for byen Raqqa, der sladrede.

Eliot Higgins brugte ikke andet end Google-redskaber til at finde gerningsstedet.

IS og andre jihadi-grupper er opmærksomme på faren ved at bruge sociale medier. Islamisthjemmesiden al-Yaqeen Media Center har tidligere advaret mod den såkaldte geotagging ved brug af mobiltelefoner, Facebook, Twitter og andre sociale medier.