50 jordskælvseksperter var for blot en uge siden samlet i Kathmandu for at diskutere, hvordan landet bedst kunne forberede sig på det, som de alle forventede at se ske: Et stort og altødelæggende jordskælv.

»Det var som et mareridt, vi ventede på skulle blive virkelighed,« siger seismolog James Jackson, leder for fra universitetet i Cambridge til nyhedsbureauet AP.

»Både fysisk og geografisk skete der nøjagtigt det, vi troede.«

LÆS OGSÅ

LÆS OGSÅ

NEPAL-EVEREST BASE CAMP-AVALANCHE

Det seneste dødstal efter det frygtelige jordskælv, der ramte lørdag og blev målt til 7,8 på Richter-skalaen, er på 2.152 mennesker. Da James Jackson i sidste uge gik rundt i det område, der nu er blevet ramt, forudså han, at det skælv, der måtte komme, ville ende med at skabe store problemer.

Ikke så meget på grund af det rent geologiske og seismologiske, men fordi menneskene i landet er anderledes dårligt rustede til at klare store jordskælv: Dårligt konstruerede bygninger, som falder sammen, og en population, der bosætter sig i stor stil i særligt udsatte områder.

LÆS OGSÅ

Som seismolog David Wald formulerer det, så er katastrofen så meget større, når det rammer i Asien end for eksempel i Californien. For mens en tilsvarende rystelse i USA kan føre til 10 til 30 omkomne, så vil tallet i Nepal tilsvarende være på 1.000, mens det i visse dele af Pakistan, Indien og Kina ville være op mod 10.000.

125 danskere er officielt registret som værende i Nepal, mens tallet i virkeligheden er noget højere, fordi langt fra alle registrerer sig. Der er endnu ikke meldt om danske dødsfald, men en 34-årig kvinde og et ægtepar er meldt savnet.