Præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, træder tilbage i kølvandet på kontrovers over Rusland-samtaler.

Det rapporterer CNN, der citerer to unavngivne kilder. Andre amerikanske medier oplyser det samme.

Oplysningen er endnu ikke bekræftet af Det Hvide Hus.

Flynn har været under beskydning i medierne de seneste dage, efter beskyldninger om, at han løjet over for vicepræsident Mike Pence om indholdet af samtaler, som Flynn havde med Ruslands ambassadør i USA i slutningen af december.

Flynn afviste i første omgang beskyldninger om, at han i samtalerne havde drøftet de sanktioner, som daværende præsident Barack Obama indførte over for Rusland som følge af landets påståede indblanding i det amerikanske præsidentvalg i efteråret.

Mandag oplyste Det Hvide Hus, at Donald Trump overvejede, hvad der skulle ske med Flynn.

»Præsidenten evaluerer situationen. Præsidenten taler med vicepræsident Mike Pence og andre om, hvad han ser som det vigtigste emne, der findes: vores nations sikkerhed,« sagde talsmand Sean Spicer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Bizarre rygter

Sagen tager sit udspring den 29. december sidste år, hvor præsident Obama udviste en række russiske diplomater og indførte nye sanktioner som straf for den russiske hacking under den amerikanske valgkamp.

Samme dag ringede Mike Flynn så til den russiske ambassadør, Sergej Kisljak. Han ringede på den officielle telefonlinje, og som efterretningskilder siger til New York Times - Flynn er tidligere chef for den militære amerikanske efterretningstjeneste, og han burde have vidst, at FBI ofte aflytter samtaler til ambassadøren. Og det gjorde FBI den dag.

Oplysningerne om samtalen mellem Flynn og Kisljak lækkede op til præsident Trumps indsættelse i sidste måned, og dengang sagde Flynn, at ambassadørsamtalen var en høflighedssamtale, og han benægtede, at han havde talt om Obamas sanktioner, eller at han lovede russerne noget.

15. januar gik Mike Pence på CBS og sagde det samme. Han havde talt med Flynn om det, og han kunne sige med sikkerhed, at Flynn og den russiske ambassadør »ikke diskuterede USAs beslutning om udvisning af diplomater og nye sanktioner.« Det var »bizarre rygter,« sagde han,  og Trumps talsmand, Sean Spicer, sagde, at Flynn blot ville ønskede russeren glædeligt jul.

Usandt

Denne trio af benægtelser undrede den amerikanske kontraspionage, for udskrifterne af samtalen viste sort på hvidt, at Flynn havde talt sanktioner og udvisninger med ambassadør Kisljak; faktisk havde han lovet ham, at hvis russerne undlod en gengældelsesaktion, så skulle den kommende Trump-regering nok senere gøre skaden god igen og lempe sanktionerne, skriver flere medier.

Washington Post har tidligere talt med ni nuværende og tidligere myndighedspersoner og kilder i Det Hvide Hus, som bekræfter indholdet af ambassadørsamtalen.

Onsdag i sidste uge benægtede Flynn stadig indholdet, men torsdag var han kommet på andre tanker og sagde, at han muligvis havde talt sanktioner. Dermed har han måske overtrådt den såkaldte Logan-forordning, som forbyder enkeltstående amerikanere at føre deres egen udenrigspolitik. Men loven har aldrig været anvendt og er umulig at håndhæve, og derfor er den alvorligste del af sagen »ikke selve handlingen, men forsøget på at dække over den,« som den konservative kommentator Charles Krauthammer siger til Fox News.

Flynn har talt usandt om indholdet af samtalen, han har fået vicepræsident Pence til at gøre det samme, og kilder i Det Hvide Hus sagde lørdag til CNN, at Pence er aldeles ubegejstret ved situationen. Pence spurgte i sidste måned direkte Flynn om indholdet af samtalen, inden han gik på TV, og Flynn fortalte ham tilsyneladende en usandhed.

/ritzau/