Franske læger og redningsarbejdere svinger mellem raseri og bitterhed over amerikanske kirurger i Haiti, der anklages for at have amputeret lemmer ved simple knoglebrud.

Franske læger og redningsarbejdere er ifølge avisen Le Monde dybt rystede over amerikanske kolleger, der under få dages ophold i Haiti har amputeret massevis af fingre, ben og arme selv ved simple knoglebrud.

- Amputation er en handling, man foretager for at redde liv og som sidste udvej, når et lem er knust, eller når der er trussel om blodforgiftning. Men amerikanerne har gjort det næsten systematisk, uden at tage sig tid til at overveje, om der var andre løsninger - så stolte var de over denne slagtning, der gjorde det muligt for dem at prale af imponerende patienttal, fortæller en udsendt læge fra redningskorpset Brigade de Sapeurs-Pompiers de Paris til Le Monde.

Vedkommende ønsker ikke at lægge navn til af frygt for at 'udløse en ny fransk-amerikansk konflikt som under Irak-krigen.'

Nemmere at amputere

Frustrationen i de franske rækker er ikke blevet mindre af, at mange af de pågældende amerikanske kirurger hurtigt forlod Haiti uden at tilse patienterne.

Den unge franske ortopædkirurg Sophie Grosclaude fra NGOen la Chaîne de l'Espoir fortæller således til avisen, at hun diskuterede med en amerikansk kollega på vej ud af landet.

- Jeg fortalte ham, at for at sætte brud sammen gjorde jeg nøjagtig som i Frankrig ved at sætte søm og eksterne fiksatorer, som vi nu råder over i stort antal. Han syntes, det var vanvittigt! Han sagde: 'Hvad nytter det? Landet er for fattigt. Der er ingen seriøs lægelig opfølgning af Deres patienter. Det er så meget nemmere at amputere. Det er rent og definitivt', fortæller den chokerede Grosclaude.

- Han talte om en under-befolkning. Om et folk der var for underudviklet til at fortjene vesterlændingenes medicin. Men man skærer da ikke bare et ben af uden videre! Hvis man ikke er tvunget til at skære, så skal man slås for at beholde det. Vi er ikke i krig, vi kan komme tilbage for at tilse vore patienter.

Og lægelig opfølgning er der hårdt brug for, for mange af patienterne fik blot lemmer skåret af efter, hvad man i fagsproget kalder for guillotine-metoden - et ret snit, der har gør det svært for såret at gro ordentligt sammen.

- Jeg har set simple armbrud, der blev 'behandlet' med amputation, selvom man kunne have sat bruddet sammen. Jeg har set resultatet af 'guillotine-amputationer' - det er det angelsaksiske udtryk - og disse lemmer er blevet skåret af som med en cigarklipper. Risikoen for infektion er enorm, da knoglen er utildækket, og man har ikke taget højde for et sekundært kirurgisk indgreb med henblik på at forme en stump på hvilken man kan fastsætte en protese, supplerer den franske ortopædkirurg François-Xavier Verdot.

- Så bliver man nødt til at skære endnu mere af, endnu højere. Det er utrøsteligt.

Ikke siden Krim-krigen

Sidste uge trodsede franske redningsarbejdere råd fra amerikanske læger om at amputere en kvindes betændte arm og fik hende i stedet transporteret per helikopter ud til et fransk krigsskib med hospital ombord, hvor hun blev behandlet.

Hos Læger Uden Grænser i Paris ønsker man ikke at kommentere kritikken, men forklarer, at organisationens læger gør alt for at undgå amputationer. Ud af 1.300 større kirurgiske operationer har ti procent været til amputationer, oplyser NGOen.

- Jeg forestiller mig ikke, at kirurger har set og amputeret så mange lemmer siden Krimkrigen - måske under den amerikanske borgerkrig, siger en læge i en video, som Læger Uden Grænser har lagt på Youtube, mens organisationen Handicap International sidste uge anslog at der er blevet foretaget amputationer på mellem 2.000 og 4.000 mennesker efter jordskælvet 12. januar.