En kender af Islamisk Stat giver et uhyggeligt indblik i livet som kvinde i terrororganisationen.

Du skal føde nogle børn og passe dem. Du skal passe de huslige opgaver, og du skal adlyde din ægtemand. Forlad ikke hjemmet med mindre du har fået lov og er ledsaget af din mand eller en af hans slægtninge.

Det lyder simpelt, og det er det også. Livet som kvinde i Islamisk Stat er klart defineret og begrundes angiveligt med, at man værner om kvinders ære. Hvordan ære rimer på organiseret handel med kvindelige sexslaver og massevoldtæger, ved Islamisk Stat dog kun selv.

I sidste uge kom der fornyet fokus på kvinder i og omkring Islamisk Stat, da sympatisøren Hasna Ait Boulahcen blev udråbt til Europas første kvindelige selvmordsbomber. Tilsyneladende sprængte hun sig selv i luften, da fransk politi stormede en beboelsesejendom i Paris-bydelen Saint Denis, hvori der boede personer, der kunne sættes i forbindelse med terrorangrebet i Paris, der kostede 130 mennesker livet.

På billedet ses Hasna Ait Boulahcen.

Nu arbejder det franske politi dog ud fra en teori om, at hun blev sprængt i stykker, da en uidentificeret mand udløste en bombe lige ved siden af hende.

Straffes med pisken

Forfatter og historiker Deniz Serinci, der i år udgav bogen 'Terrorens Kalifat – et indblik i Islamisk Stat', har selv rejst i både Irak og Syrien og fået et indblik i maskinrummet omkring IS-kvindernes liv:

Hvad er man som kvinde i IS?

»Kvinden skal sørge for reproduktionen. De må tit ikke arbejde, og de må ikke tage en uddannelse. Nogle får dog lov til at arbejde i skolevæsenet, i medicinalindustrien og på skattekontorer. Hun skal samtidig være helt tildækket bortset fra et net for øjnene. Der går blandt andet politi rundt og tjekker, om kvinden går ordentligt klædt på gaden. Gør hun ikke det, hiver politiet fat i hende og giver hende en advarsel. Sker det igen, kan hun blive straffet med pisk. Sker det gang på gang, bliver hun dræbt,« siger Deniz Serinci.

Her ses skoleelever på gaden i IS' hovedby Raqqa i det nordlige Syrien. 
Her ses skoleelever på gaden i IS' hovedby Raqqa i det nordlige Syrien.  Foto: STRINGER
Vis mere

Hvordan skal hun forholde sig til manden?

»Det er simpelt. Det er manden, der bestemmer. Kvinden arver kun det halve fra manden, og en kvindes vidneudsagn betyder kun det halve af mandens,« siger Deniz Serinci.

Kan en kvinde slippe væk fra IS?

»IS er lige som en mafia. Det er meget svært at komme ud. Vil en kvinde forlade en IS-zone og tage til en kurdisk zone, vil kurderne være bange for, at hun eksempelvis er selvmordsbomber. Det er også rigtig svært at komme ud igen, hvis nu kvinden er blevet gravid eller har et lille barn. IS vil også være bange for, om hun giver fortrolig viden til fjenden,« siger Deniz Serinci.

Hvad må kvinder overhovedet?

»I Vestens optik ingenting. Vores indblik er begrænset. Det kan ikke udelukkes, at der er visse områder i Irak og Syrien, som har andre regler. Men det er det billede, vi har fået indtil videre.«

Tror du, at de her kvinder vil det anderledes?

»Det er svært at vide. Der bliver ikke lavet meningsmålinger eller afholdt demokratiske valg. Derfor har vi ikke en kinamands chance for at vide, om de selv ønsker at leve på den her måde. Og man kan ikke gøre oprør, da man får hugget hovedet af,« siger Deniz Serinci.

Der har været mange historier om sexmisbrug i IS. Hvad ved du om det?

»Vi ved eksempelvis, at IS den 3. august gik ind i Nordirak og dræbte en række mænd og drenge. Her var der op mod 5.000 kurdiske kvinder, der blev taget til fange og solgt som sexslaver til rige arabiske mænd og IS-krigere. Dem der ikke var unge og attraktive nok blev slået ihjel -  her taler vi kvinder på 70-80 år. Senere var der nogen af sexslaverne, som slap fri af slaveriet, og de begik efterfølgende selvmord, fordi de skammede sig,« siger Deniz Serinci.

Her ses Amerikanske Kayla Mueller, der blev holdt som gidsel af Islamisk Stat. Hun blev gentagne gange voldtaget af bevægelsens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, inden hun tidligere i år blev dræbt. Det skrev ABC News, der har informationerne fra kilder i den amerikanske anti-terrormyndighed. Kayla Mueller var udsendt til Syrien som nødhjælpsarbejder, da hun i 2013 blev taget til fange.