Udnævnelsen af Palæstina som observatørstat i FN er en symbolsk handling, vurderer dansk mellemøstforsker. En egentlig palæstinensisk stat kræver grønt lys fra USA, og det er man ikke i nærheden af.

PALÆSTINA: Torsdag ventes et flertal i FNs Generalforsamling at stemme for at give Palæstina status som observatørstat, og dermed får palæstinensernes selvstændighedsdrømme en markant blåstempling fra det internationale samfund.

Fra palæstinensisk side håber man, at anerkendelsen er et afgørende skridt på vejen til et selvstændigt Palæstina, men den drøm har lange udsigter, vurderer Leila Stockmarr, mellemøstforsker og ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet.

- Det vigtigste, palæstinenserne opnår, er en vis form for anerkendelse som stat. Men hvis Palæstina skal anerkendes som en selvstændig nation, skal det godkendes af Sikkerhedsrådet, hvor USA har vetoret. Palæstinenserne har i denne omgang prioriteret en symbolsk sejr, der måske kan give afkast, frem for et showdown i Sikkerhedsrådet, som de helt sikkert vil tabe, siger hun.

Afkastet for palæstinenserne kan ifølge Leila Stockmarr komme i form af et brud med USAs rolle som den internationale mægler i mellemøstkonflikten.

- Palæstinenserne har længe været utilfredse med USA som mægler på grund af amerikanernes alliance med Israel. Palæstinenserne kan ikke undvære støtten fra de store vestlige lande, men de prøver også at adressere spørgsmålet om, hvorfor flere lande ikke er med i fredsprocessen. De mener, at man bør skabe et multilateralt forum at diskutere konflikten i, forklarer mellemøstforskeren.

Den internationale anerkendelse af Palæstina er et diplomatisk nederlag til USA og Israel, men efter Leila Stockmarrs vurdering lægger nederlaget et pres på amerikanerne og israelerne for at vise sig villige til forhandlinger. Palæstinenserne lægger dog også et pres på sig selv, påpeger hun.

- Siden 2010 har palæstinenserne afvist at deltage i fredsforhandlinger på grund af udvidelsen af de israelske bosættelser på Vestbredden. Med resolutionen lægger palæstinenserne op til en fredelig løsning, så måske presses de nu til at gå ind i forhandlingerne uden en indrømmelse fra Israel omkring bosættelserne, siger Leila Stockmarr.

Alt tyder på, at resolutionen vil blive vedtaget med et stort flertal, trods modstand og reservationer fra en række vestlige lande. 131 af FNs 193 medlemslande anerkender Palæstina som en selvstændig stat. Det gør Danmark ikke, men alligevel går et bredt politisk flertal ind for at give Palæstina status som observatørstat.

- Det er en ambition, vi støtter helhjertet, og jeg er derfor også glad for at kunne meddele, at det bliver et dansk ja, når teksten på torsdag skal til afstemning, siger Villy Søvndal (SF) til b.dk.

Opbakningen udløser glæde hos formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi al-Abed.

- Det er et ordentligt rygstød for palæstinenserne. Det er måske symbolsk for nu, men for palæstinenserne, der kommer fra ingenting, er det et ordentligt skridt fremad mod en forhåbentlig ordentlig fredsproces, siger han.

Mellemøstforsker Leila Stockmarr er dog ikke optimistisk på fredens vegne.

- Det internationale samfund har allerede lagt rammerne for, hvordan man skal løse konflikten, og her er der ikke sket noget i mange år. Resolutionen vil måske skabe nyt grundlag for forhandlinger, men jeg tvivler, siger hun.