Forskere fra USA og Saudi Arabien har udviklet et nyt nanomateriale, som fuldstændig fjerner boblerne, når vand koger. Resultatet skal blandt andet bruges til at sænke risikoen for eksplosioner ved atomkraftværker.

Forestil dig en meget varm stegepande. Når overfladen bliver varm nok, vil vand på panden begynde at koge. Men hvis stegepanden når en ekstremt høj temperatur, vil vanddråberne ikke længere røre overfladen, men i stedet ’svæve’ på en sky af damp.

Denne effekt kaldes for ’Leidenfrost’ og er opkaldt efter forskeren, der første gang undersøgte den i 1756.

Ved at fifle lidt med overfladeegenskaberne, har amerikanske og saudi-arabiske forskere nu ændret på, ved hvilken temperatur vandet, der er i berøring, går fra den eksplosive boblende fase over til Leidenfrost-fasen, skriver Videnskab.dk.

Resultaterne er publiceret i det velansete tidsskrift Nature.

Se video af ikke-boble-materialet i aktion på Videnskab.dk

Hvis man gør overfladen vandafvisende, kan man for eksempel påvirke, hvor godt varmen bliver overført fra denne overflade til vandet. Det samme gælder, hvis overfladen er ujævn frem for glat.

Forskerne udviklede en ujævn, super-vandafvisende overflade af nanopartikler, som hver især var dækket med en organisk, vandafvisende overflade.

Når en stålstang, som var overfladebehandlet med det nye materiale, blev opvarmet, var resultatet en kontinuerlig film af damp på stangen – uden bobler.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor falder boblerne i Guinness nedad

- Man kan lave overflader, hvor væske aldrig vil boble, selvom det begynder at koge - selvom det strider imod alt, hvad man har oplevet, hvis man nogensinde har prøvet at lave mad, udtalte Ivan Vakarelski, en fysiker fra King Abdullah Universitet i Saudi Arabien til LiveScience.

Hvis man undertrykker boblerne på den måde, kan det også reducere skadepåvirkninger på overfladen. Derudover kan det også forebygge ophobning af damp, hvilket igen kan føre til eksplosioner, som kan være katastrofale, når det kommer til atomkraftværker.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sådan koger du dit æg perfekt
Sådan forvandler du vand til whisky
Rejser med overlyshastighed er måske mulige